hydrocortisone

Hemisuccinatul de hidrocortizon se administreaza in socul anafilactic - ca doza soc se administreaza 400 (4 fiole) si se corecteaza cu prednison.

Cortizonul este un hormon secretat de stratul cortical al glandelor suprarenale avand actiune complexa.

Forme de prezentare

-tablete (prednison) , se administrează oral;

-soluţii injectabile:

-fiole (hemisuccinat de hidrocortizon), se administrează im, i.v, intraarticular, intrarahidian);

-flacoane (succinat de hidrocortizon);

-unguente;

 Formele injectabile sunt solutii sau suspensii, iar inainte de administrare trebuie bine agitate. Ca actiune antiinflamatoare si antialergica, cortizonul se administreaza in diferite afectiuni:

  • astm bronsic;
  • soc anafilactic unde apare si edemul glotic;
  • reumatism articular acut (RAA).

 

 

Cortizonul se administreaza la inceput in doze mai mari apoi cantitatea scazand progresiv pana la doza minima de intretinere, doze pe care le stabileste intotdeauna medicul. Cortizonul nu vindeca ci modifica reactia la agentul cauzal. Alimentatia va fi desodata, saraca in glucide.

Reacţii adverse:

-scăderea rezistenţei organismului la infecţii:

    respectarea măsurilor de igienă a tegumentelor, mucoaselor, a lenjeriei de pat şi de corp a pacientului pentru prevenirea apariţiei infecţiilor locale

-creşterea secreţiei gastrice de HCl:

    se asigură regim alimentar desodat , hipoglucidic, hiperproteic cu suplimentarea de Ca, K şi P;

    se administrează eventual antiacide şi pansamente gastrice;

-perturbarea metabolismului sodiului, apei, glucidelor:

    se supraveghează si se notează zilnic în  F.O. temperature, T.A., greutatea, raportul ingesta/excreta;

-alte efecte :

insomnie;

stare de euforie, anxietate;

HTA, dureri epigastrice, creşteri în greutate;

se anunţă medical;

se recoltează analize pentru determinarea glicemiei etc.

      ADMINISTRAREA ACTH (hormon corticotrop sau adrenocorticotrop-hipofizar), este un hormon secretat de hipofiza si stimuleaza secretia cortizonului si a altor hormoni a glandelor suprarenale.

Se preinta sub forma de pulbere alba, ambalata in flacoane inchise. Se dizolva in apa distilata sau in ser fiziologic, raportat la numarul dozelor ce trebuie efectuate din acel flacon. Dizolvatul se pastreaza  pe pat de gheata, eficacitatea fiind de cateva saptamani. Se administreaza IV, IM sau SC.

     ACTH se administreaza si prin perfuzie endovenoasa (PEV), lent in solutie glucozata 5%, ritm de 6-8 picaturi/minut. Cea mai buna forma de administrare a ACTH este in perfuzie continua sau cel putin pe o durata de 5-6 ore. Acesta se administreaza in doze progresive de la mic la mare si se administreaza numai in asociere cu un antibiotic (nu se amesteca). Regimul alimentar va fi sarac in sare. Se va administra zilnic 1-3 grame KCl pentru recuperarea potasiului pierdut (ACTH-ul  marind eliminarea acestuia).

 

(Average rating 4.5 on 2 rating)