Acest grup de virusi cuprinde cel putin 120 de tulpini incriminate in etiologia verucilor vulgare, verucilor plantare profunde, verucilor plane, condiloamelor ano-genitale.papiloma virus

              Verucile vulgare sunt foarte frecvente la copii si se manifesta prin papule rotund-ovalare bine circumscrise, cu suprafata  keratazica, sunt numeroase, cu tendinta de confluare (impreunare). Daca se localizeaza periunghial si/sau subunghial, pot tulbura cresterea unghiei. Aparitia verucilor vulgare este favorizata de mici traumatisme. Existenta mai multor cazuri in aceeasi colectivitate sau familie releva contagiozitatea acestei boli.

                Tratamente:

Aplicarea de azot (N) lichid, electrocoagularea, badijonare cu acid tricloractic sau cu acid azotic.

                Verucile plantare profunde

-Sunt leziuni diseoide cu chenar keratazic, foarte dureroase din cauza dezvoltarii in profunzime. Prin confluare imbraca aspect de mozaic.

                Se transmite prin incaltaminte comuna, piscine, podele de duș, sali de sport.

 

                Verucile plane

-Se intalnesc la copii, localizate obisnuit pe fata sau pe dosul mainilor si sunt foarte nmeroase

Tablou clinic:

Se prezinta sub forma de papule rotunde ovalare, cu diamerul de 1-4 mm, cu o culoare apropiata de cea a pielii, uneori se remarca prin dispunerea liniara a papulelor, prin autoinoculare (infectie secundara determinata de gene dintr-un focar de infectie persistent in organism)

Tratament:

Aplicare de acid tricloracetic, aciclovir crema.

                Condiloame ano-genitale

-Sunt excrescente filiforme cu baza de implantare mica si tendinta de dezvoltare verticala, iar leiunile mai mari au suprafata neregulata, cresc progresiv in numar si dimensiune.

Transmiterea condiloamelor ano-genitale se face cel mai frecvent prin contact sexual. Folosirea prezervativului reduce transmiterea infectiei cu HPV (Human Papilomma Virus).

                Se considera factori de risc numarul mare de parteneri sexuali, frecventa crescuta de contact sexual si fumatul.

                Infectiile genitale de alta natura, cum ar fi infectia gonococica (gonoreea), tricomoniaza candidozica data de Gardnerella (vaginita bacteriana), însotite de secretii favorizeaza inocularea HPV si dezvoltarea condiloamelor (negi genitali).

                Papiloma-virusurile sunt implicate in etiologia cancerului de col uterin, tipurile cu risc cel mai crescut sunt: 16-18-31-32-35-51-52-56 (tipuri de tulpini).

                O forma particulara de condiloame congenitale o reprezinta condiloamele plane de col uterin. Ele pot fi vizualizate prin aplicarea de acid acetic 5%. La aprox. 40% din femeile ce prezinta condiloame, acestea se transforma in carcinoame invazive.

                Tratamente:

  • Aplicatii de podofilina 25% local, sub supraveghere mediacla deoarece au efecte secundare (iritatie, arsuri chimice), nu se foloseste la copii, femei gravide, lauze.
  • Se foloseste Bondline 0,5% sau Wartec crema 0,15%; dupa aplicare pacientul nu trebuie sa se spele 4 ore. Se aplica de 2 ori pe zi vreme de 3 zile, apoi pauza 4 zile. Se repeta de 4 ori.
  • Tratament chirugical cu circumcizie. In general 25-30% sunt recidive.
  • Sarcina favorizeaza dezvoltarea condiloamelor congenitale. Risc ca nou nascutul sa se infecteze si sa prezinte atat leziuni cutanate cat si faringo-laringiene. In acest caz se apeleaza la distrugerea lor electrica sub anestezie cu xilina 1%.

In scopul protejarii persoanei impotriva afectiunilor determinate de HPV a fost lansat vaccinul SILGART.

(Average rating 0 on rating)