Poxivirusurile sunt foarte adaptate pentru infectarea celulelor epidermice. Ele determina ectima contagioasa (nodulii mulgatorilor) si molluscum contagiosum.molluscum contagiosum

Ectima contagioasa este intalnita cu o incidenta mare la pastori, veterinari, sursa de imbolnavire fiind reprezentata de capre, oi, miei.

Dupa perioada de incubatie de 5-6 zile, bolnavii prezinta papule eritematoase, ferme, care se extind si formeaza pe suprafata pustule sau felicteme hemoragice.

Leziunile sunt localizate pe degete; dupa 10- 14 zile pot sa apara leziuni de eriteme polimorfe.

 

Nodulii mulgatorilor (ectima contagioasa) este o afectiune virala ce intereseaza indeosebi mulgatorii si veterinarii, sursa de infectie fiind reprezentata de bovinele bolnave.

Dupa o perioada de incubatie de 5 zile apar papule rosii albastrui care se maresc si formeaza noduli fermi deprimati in centru, unde se erodeaza si se acopera cu o crusta de culoare bruna.

Localizare: pe degete. Leziunile sunt insotite precvent de limfagita si adenopatie regionala.

Molluscum contagiosum este cauzat de virusul cu acelasi nume, perioada de incubatie fiind intre 2 si 6 saptamani. Aceasta afectiune este mai frecventa la copii, se localizeaza pe fata si pe gat, iar la adulti, perigenital.

Tratament: ectima contagioasa se poate vindeca spontan, tratamentul este chiuretare si aplicare alcool iodat.

(Average rating 0 on rating)