Dermatoze produse de Pediculus Humanus si de Pediculus Pubis.paduchi

  1. Pediculoza capului – păduchele. – produsa de Pediculus Capis, parazit lung de 2mm si lat de 1mm, cu trei perechi de picioare care il ajuta sa se fixeze de firele de par. Parazitarea se face prin contact direct cu parul parazit sau indirect prin piaptan, caciula, batic... Localizarea este in regiunea occipitala, unde parazitul traieste pe firele de par si inteapa pielea capului pentru a se hrani. Ariile parazite sunt intens pruriginoase, pacientul prezinta papulo-vezicule, escoriatii, cruste.
  2. Pediculoza corpului – puricele. – este produsa de Pediculus Corporis, are o lungime de aprox 3mm si trece usor de la o persoana la alta. Traieste pe cutele hainelor, unde isi depune ouale si apoi vine pe piele pentru a se hrani. Pacientul prezinta papulo-vezicule pruriginoase la locul intepaturii.
  3. Ftiriaza pubiana – paducele lat – este produsa de Phitirius Pubis. Acesta masoara aprox 3mm si are trei perechi de picioare iar ultima pereche are gherute pentru a se fixa mai bine pe par.

Contaminarea se face mai ales prin contact sexual. Bolnavul prezinta prurit localizat in regiunea genitala, papulo-vezicule, escoriatii.

Parazitul mai poate coloniza si in zona axiala, barba, sprancene etc...

Tratament: Lindav, Malaction 0,25%, Piretrine, Clofenat

(Average rating 0 on rating)