Examinarea pacientelor
Prima consultatie cuprinde:
- Interviul
- Examenul clinic
- Examenul ginecologic
- Examenul sanitar
- Examenul paraclinic
- Examen de laborator
Asistentul medical participa la examinari, pregateste si ajuta pacienta, pregateste materialele necesare si culege propriile informatii.
Interviul – cuprinde:
- Nume, prenume
- Varsta, ocupatia, istoric, aparitia unei boli
- Motivul prezentei la medic
- Antecedente personale
- Antecedente heredocolaterale
- Antecedente fiziologice (date despre ciclul menstrual: durata, ritm, cantitate, manifestari insotite,pre si post-menstruale)
- Antecedente obstetricale(numar de nasteri, nr de sarcini, nr avortari – provocate sau spontane si cauzele producerii lor), numarul de feti – vii sau morti, eventualele sechele (rupere de perineu);
- Antecedente ginecologice: vulvovaginite, hemoragii, interventii chirurgicale asupra aparatului genital
- Conditii de viata si munca;
- Eventuale boli cu transmitere sexuala.
Examenul clinic:
-se observa culoarea tegumentelor (daca pacienta prezinta paloare => anemie, galben ceros -> cancer)
-conformatia – repartizarea tesutului adipos, examenul abdomenului, la inspectie medicul poate evidentia o crestere anormala de volum si/sau vergeturi.
La palpare se poate simti mobilitatea acetuia, volumul si consistenta
-la percutie medicul apreciaza forma si dimensiunile tumorii (daca exista)
Examenul genital:
-pacienta este rugata sa goleasca vezica si rectul si apoi este ajutata sa se urce pe masa ginecologica. Initial se face inspectia vulvei. Se observa conformatia labiilor, se pot observa anomalii, ruperi de perineu, pentru a evidentia mai bine eventualele modificari la nivelul peretelui vaginal sau vegetatiile acestuia.
Examen cu valvele
Se introduce mai intai valva posterioara care este ai mare si care deprima peretele vaginului posterior apoi cea anterioara cae pune in evidenta colul.
- Se examineaza fundurile de sac Douglas, peretii vaginului , colul uterin.
- Se apreciaza axul colului, orificiul extern, marimea, culoarea mucoasei, aspectul secretiilor.
- Se apasa colul uterin cu valvele pentru a acerceta prezenta metroragiei provocate (acesta fiind un semn important in pnerea diagnosticului de cancer endocervical)
Acest examen nu se face la virgine si nici la femei operate recent cu suturi recente.
Tactul vaginal, combinat cu palparea, ofera informatii despre vagin, col uterin si ANEXE.
Tactul se practica in pozitie ginecologica, cu doua degete. Se indeparteaza labiile mari cu indexul si mediusul mainii opuse, se introduce initial mediusul pentru a deprima comisura vulvara posterioara si peretele vaginului posterior. In acest fel ii permite si indexului sa intre; cu mana cealalta se palpeaza abdomenul, se examineaza succesiv vaginul (tonicitate, supletea mucoasei si a peretilor, sensibilitatea si eventuale formatiuni tumorale), colul uterin (situatie, consistenta, volum, forma, directia orificiului extern, mobilitate), tactul rectal la virgine si apoi se incheie cu examinarea sanilor.
EXPLORARI PARACLINICE SI DE LABORATOR IN GINECOLOGIE
Histerometria (histerometrul este un băț gradat care are in capat un mâner – e ca o rigla) – masoara cavitatea uterina si precizeza directia acesteia. Nu se face in sarcina.
Colpopunctia (colposcop – un tub ce are in capat o camera)– este punctia fundului de sac. Se face in sarcina extrauterina, in piosalpix (puroi in salpix(trompele uterine), in hidrosalpix (lighid seros in trompele uterine).
Examenul secretiei vaginale – (fara sa se spele cu 48 h inainte si fara contact sexual)
Videocolposcopia - se vad cu ajut camerei eventuale leziuni ale colului uterin;
Biopsia de col si biopsia de endometru (se recolteaza fragmente de col sau endometru pt examen histopatologic;endometrul se recolteaza cu ajut chiuretei - se practica mai ales la femeile care au hemoragii)
Histerosalpingografia – (salpinga e trompa uterina) e un examen radiologic in cavitatea uterina, in trompele uterine, verificand permeabilitatea lor. Se face cu subst de contrast, care se introduce in trompe si apoi cu ajut exam radiologic se observa daca subst s-a oprit in trompe sau nu. Poate avea efecte adverse – sarcina extrauterina.
Ecografia – cu ajut ultrasunetelor se evidentiaza anumite malformatii, tumori etc... Se recomanda pacientei sa bea apa inainte (o jum de litru cel putin)
Investigatii genetice – determinarea cromatinei sexuale in in disginezii gonadice (cromatina sexuala – XX la femeie, XY la barbati, gonada e glanda sexuala care produce gametii, disginezii – anomalii de dezvoltare)
Curba termica – cu ajut termomentrului care se introduce in vagin in fiecare dimineata. (nu prea se mai practica, era pt femeile care aveau un ciclu neregulat si voiau sa stie perioada fertila)
Examinari asupra sanului
Termografia – curaze infrarosii si tesutul malign va avea o temperatura mai crescuta fata de tesuturile invecinate, ea variind intre 2 si 8 grade fata de tesuturile invecinate.
Mamografia – radiografia sanului
Galactografia – se introduce o subst de contrast pe canalale galactofore. In dreptul tumorii canalul galctofor nu se evidentiaza.
Examen citologic al secretiei mamare – frotiu
Citologie prin punctie – se punctioneaza lichid daca e cazul si apoi se face frotiu din lichidul recoltat prin punctie
RMN – rezonanta magnetico-nucleara. Se face cand cand ai un simptom si celelalte examene nu releva nimic sau in cazul cancerelor se face pt a vedea daca s-a raspandit.