Modificari generale:

  • Aparatul cardio-vascular sufera cele mai importante modifcari anatomice, functionale si hemodinamice.
  • Functia cardio respiratorie este cea mai intens solicitata, inima face eforturi mari datorita cresterii volumului circulant, cat si cresterii necesitatilor organelor legate dde evolutia sarcinii. Cantit de sange creste cu aprox 1230ml (cantit normala e de 7% din masa corpului), cordul facand un efort considerabil pt a impinge sangele in circulatie.
  • Creste debitul cardiac. In saptamanile 9-10 incepe sa creasca atingand un maxim in sapt.  27-30, apoi revenind in sapt a doua de lehuzie
  • Creste ritmul cardiac cu 10-15 batai pe minut cu un maxim in sapt a 30-a
  • Tensiunea arteriala nu se modifica. Apare o usoara scadere de 5-10 mmHg in prima jum a perioadei de gestatie, posibil datorita vasodilatatiei produsa de activitatea hormonala.

 

  • Creste presiunea venoasa in membrele inferioare datorita presiunii exercitate de uterul gravid ce face compresiune si mpiedica circulatia de intoarcere si favorizeaza aparitia varicilor la membrele inferioare si la organele genitale externe, mai ales in cel de-al treilea trimestru de sarcina.

Sistemul circulator – sangele. Scade hemoglobina , creste VSH, creste coagulabilitatea ceea ce predispune la tromboza.

In lehuzie echilibrul termo-dinamic este influentat de pierderea de sange legata de decolarea si expluzia placentei. Debitul cardiac ramane crescut 1-2 zile, sau chiar 1-2 sapt dupa nastere.

Aparatul respirator – In ultima luna de sarcina uterul gravidei limiteaza miscarea diafragmei, impingand-o in sus cu aproape 4 cm. Apare o hiperventilatie constanta ca urmare a nevoii crescute d oxigen. Scade concentratia de CO2 din sangele matern, ceea ce rezulta ca usureaza trecerea acestuia de la fat prin placenta. Volumul inspiratior creste cu aprox 40%, vulumul rezidual scade cu aprox 20%, capacitatea vitala ramane nemodificata.

Frecventa respiratorie creste usor. Modificarile mentionate duc la cresterea scretiilor nazale, ceea ce rezulta ca sinuzitele se accentueaza si poate aparea frecvent epistaxis.

Aparatul urinar – in sarcina apar importante modificari morfofunctionale

  • Rinichii sunt supusi unor munci suplimentare deoarece trebuie sa elimine atat substante de la mama cat si pe cele de la fat, sunt mariti in volum, au circulatia mai activa, ceea ce duce la cresterea diurezei si o scadere a densitatii (4,5-5 densitatea urinei)

Spre sfarsitul sarcinii poate aparea o usoara crestere a densitatii ceea ce duce la albuminurie,glicozurie cat si la cresterea acidului uric si polachiuriei(mictiune frecventa, faci pipi des), datorita compresiunii exercitate de uterul gravid asupra vezicii urinare.

Hipotonia si dilatatia uretro-pielo-calcica cauza de compresiunea exercitata de uterul gravid dupa lna a 5-a, poate produce staza urinara si favorizeaza infectia.

(Average rating 0 on rating)