Aparatul digestiv – prezinta modificari care se instaleaza precoce si care intereseaza toate segmentele.modificari mamare gravide

 • Salivatia creste si se poate asocia cu greturile si varsaturile care apar mai ales dimneata.
 • Gastrina este secretata in cantitati mari (Gastrina este un hormon secretat de celulele G antrale si au rolul de a stimula acidul clorhidric gastric). Aceasta determina cresterea volumului gastric, a aciditatii si a mucusului;
 • Apar dureri epigastrice si arsuri retrosternale – pirozis;
 • La nivelul cavitatii bucale hipertrofia gingiilor - gingivita de sarcina - datorita cresterii de estrogen si progesteron. Largirea spatiului periodontal, carii;
 • La nivelul stomacului, diminuarea secretiei gastrice atat in primul trimestru de sarcina cat si in jumatate din cel de al doilea trimestru. Diminuarea motilitatii si tonusului gastric datorita activitatii hormonilor asupra fibrelor musculare. La multipare (sarcina multipla) si la obeze poate sa apara hernia hiatala ( hiatul este orificul din diafragm prin care trece esofagul – iese o parte din stomac prin hiat si ajunge in cavitatea toracala – se repara doar chirurgical)
 • La nivelul intestinului scade peristatismul, ceea ce explica tendinta de constipatie, asociata cu exercitarea uterului gravid asupra rectului. Apar frecvent hemoroizi.
 • La nivelul ficatului si cailor biliare, ficatul este mai solicitat, evacuarea vezicii biliare este lenta si incompleta. Cresc transaminazele (Transaminazele sunt niste enzime, un tip de substante biochimice care se gasesc in interiorul celulelor hepatice. Atunci cand celulele ficatului sunt distruse, transaminazele ajung libere in sange).

Sistemul endocrin - actioneaza in stransa interdependenta cu sistemul nervos:

 • Determina cresterea cantitatii de hormoni;
 • Tiroida este hiperactiva creste T3 si T4;
 • Paratiroidele trebuie sa faca fata metabolismului crescut;
 • Prolactina atinge un nivel maxim chiar inainte de nastere si inhiba gonadotropii;
 • Corpul galben de sarcina inlocuieste corpul galben menstrual care este sursa principala a secretiei de foliculina si progesteron in primele 3 luni de sarcina, apoi aceasta functie este preluata de placenta care secreta pe langa cei doi hormoni si somatotropina (este hormonul de crestere).

Sistemul nervos

 • Sarcina creeaza in organism o noua stare de echilibru. Se considera ca in prima jumatate de sarcina exista o diminuare a activitatii cortexului si o crestere a excitabilitatii cortexului;
 • Creste tonusul vaginal, ceea ce explica aparitia greturilor, varsaturilor etc. Totul este de origine vegetativa;
 • Pot aparea o serie de tulburari psihice cum ar fi: anxietate, tulburari ale somnului, tulburari neurologice;
 • Nervii pelvici regleaza golirea vezicii urinare, controleaza deschiderea si inchiderea sfincterului intern si functiile sexuale cum ar fi erectia – transmite senzatia de durere.
 • Durerea lombara este din cauza lordozei exagerate si apar furnicaturi la nivelul degetelor. Poate sa mai apara cefalee mergand pana la migrene, ameteala, mai ales in prima parte a sarcinii, cauzata de instabilitate vasomotorie, hipotensiune arteriala, ortostatica si hipoglicemie.

Sistemul osteoarticular – sufera modificari de decalcifiere. Relaxarea articulatiilor bazinului si chiar a articulatiilor intervertebrale( mai ales lombare), laxietatea ligamentelor (ligamentele leaga oasele intere ele) antreneaza dureri la nivelul coloanei vertebrale; datorita imbibatiei gravidice si influentei hormonilor steroizi placentari ai relaxatiei se produce relaxarea simfizei pubiene. Gravida poate acuza dureri. Gravida isi modifica mersul, postura care este determinata de cresterea in greutate, urmata de accentuarea curburii lombarosacrale.

Modificarile tegumentelor

In sarcina pielea este mai intinsa mai lucioasa din cauza hipervascularizatiei. Pigmentatia este mai profunda mai ales la nivelul fetei si areolelor mamare. Apar vergeturile.

Metabolismul – creste in sarcina datorita hiperfunctiei hipertiroidiene datorita intensificarii activitii cordului si aparatului respirator;

 • Temperatura corpului creste usor pana la sfarsitul lunii a treia, cresc lipidele care se ascociaza cu hipercoagulabilitatea, fapt ce explica riscul flebitelor (inflamatia venelor) in sarcina.
 • Gravida are nevoie de mai multe proteine – scaderea lor are influente negative asupra fatului. Se modifica metabolismul fosfocalcic - o gravida in trim III cedeaza bebelusului 30mg Ca pe zi, mai ales in sapt 30 – 40.
 • Creste volumul plasmatic pana la 7 luni , apoi scade treptat.

Modificari locale

Uterul:  volumul uterului creste, ajungand la urmatoarele dimesnsiuni:

- Vertical 33 cm de la 6,5cm;

- Transversal 24 cm de la 4 cm;

- Anteroposterior 22-23 cm de la 2,5cm;

- Capacitatea creste de la 5,6mili la 4000-5000 mili;

- Greutatea creste de la 50g la 1000-2000grame;

- Grosimea peretilor creste in primele luni de la 10-15mili la 19mili ca apoi sa se diminueze;

- Forma uterului - in luna a doua este piriform iar in lunile 3,4 si 5 sferic, apoi in lunile 6,7,8,9 este ovoid.

- Consistenta: este pastos la inceput apoi este elastic.

Modificarile colului uterin: ramolirea permite dilatarea la nastere. Segmentul inferior se formeaza in ultimele 3 luni de sarcina din istmul uterin (istmul uterin este segmentul imediat din apropierea uterului  - corespunde aprox 1/3 din toata lungimea trompei adica are o lungime de aprox 3,4 cm si un diametru de 2-3mm).

Colul uterin va avea o coloratie albastruie datorita cresterii vascularizatiei. Glandele secreta cantitati mari de mucus (dopul gelatinos).

Ovarele: ovulatia este blocata, maturarea foliculilor exclusa. Procesele de luteinizare continua.

Trompele: pozitia lor are tendinta de verticalizare. Hipereplazia si verticalizarea ligamentelor rotunde si uterosacrate.

 Vulva si vaginul prezinta o congestie locala de culoare violacee din cauza cresterii vascularizatiei in zona.

Glanda mamara: senzatie de greutate la nivelul sanilor, de dureri, uneori intepaturi, sanii cresc in volum si se dezvolta o retea venoasa Haller. Cu cat e mai evidentiata cu atat lactatia e mai abundenta. Areola mamara se mareste, se bombeaza – ca o sticala de ceasornic. Este mai pigmentata si prezinta niste proeminente de marimea unui bob de mei, numite Tuberculi Montgomery. Mamelonul se mareste si el, devine turgescent, capata o culoare brun-negricioasa. Apare secretia de colostru ca urmare a intrarii in actiune a prolactinei.

(Average rating 1 on 1 rating)