Puericultura reprez studiul cunasterii copilului sanatos si metodele cele mai potrivite pentru cresterea si dezvoltarea sa. Cuvatul este impr, din limba franceza prin unirea a doua cuvinte cu origine latina puer – copil si cultura – crestere.

Primul care a introdus notiunea de puericultura in medicina a fost Carron in 1865 si a avut o lucrare intitulata PUERICULTURA SAU STIINTA DE A CRESTE IGIENUC SI FIZIOLOGIC COPILUL. L anoi primul a fost Barbuta.

Pediatria este un nume provenit din lb. franceza si isi are originea prin unirea a doua cuvinte din vechea greaca “PAID – copil si IATREEA – tratament”. Are ca obiect de studiu organismul uman de la nastere pana la adolescenta, urmarind dezvoltarea copilului si bolile care apar in aceasta perioada.

Vorbim despre copilarie cu mai mule perioade:

Prima copilarie incepe de la nastere si pana la varsta de doi-3 ani cand eruptia dentara sau de lapte sau provizorie, s-a terminat.

Prima copilarie se imparte la randul ei in perioada de

- Nou nascut sau neonatala( de la nastere – o luna).

-A doua este de sugar si tine de la o luna pana la un an.

-A treia este cea de copil mic pana la trei ani.

A doua copilarie sau varsta prescolara este perioada de la terminarea aparitiei primei dentitii si pana la aparitia dentitiei definitive adica de la 3 ani pana la 6-7 ani.

Cea de a treia copilarie sau varsta scolara este impartita la randul ei in scolar mic si pubertate. Se continua pana la varsta de 14-16 ani o data cu sfarsitul pubertatii copilul devine adolescent.

(Average rating 0 on rating)