Cresterea este reprezentata de marirea de volum a intregului organism. Dezvoltarea corespunde maturizarii organelor, sistemelor si functiilor acestora. Cresterea si dezvoltarea pot fi influentate de o multitudine de factori:
- factori genetici ereditari.
- factori endocrini: STH (hormon somatotrop secretat de hipofiza), hormonii secretati de tiroida, hormoni estrogeni, Hormoni secretati de timus. Suprarenalele si gonadele in mod special la pubertate. Insulina
- Factori patologici: pot fi cauze patologice care actioneaza inainte de nastere, intra si post partum.
- Boli cronice cum ar fi cardiopatii, heptopatii, nefropatii, hemopatii, bol digestive, sindrom de malabsortie, mucoviscidoza, diabet zaharat, Fenilcetonurie (tulburare de metabolism pe proteine – se faceau teste inainte de 1989)
- Factori extrinseci – in pr. rand alimentatia; Alimentatia trebuie sa cuprinda toate subst nutritive in cantit si proportii potrivite, sa fie completa si echilibrata. Lipidele si glucidele au rol energetic, proteinele au rol de constructie si reconstructie a celuleli – rol plastic, ;
- Factori de mediu – depinde de unde te afli pe glob geografic, clima;
- Factori naturali: aer, apa,
- Factori fizici : gimnastica
- Factori afectivi: exces sau carenta de afectiune
Cresterea in timpul vietii intrauterine
In mod normal sarcina dureaza 290 de zile resp 40 de saptamani (+/- 10 zile) si este mai scurta cu 10 zile pentru sarcini gemelare (cand sunt gemeni). Cresterea cea mai intensa se produce in perioada embrionara (primele 3 luni) atunci are loc organogeneza si atunci se face diferentierea aparat/ orgam/tesut.
Pana la trei luni se cheama embrion. De la trei luni in sus e fat.
Pentru a aprecia lungimea fatului in cm se foloseste o formula a luli Fanconi si se calculeaza pt primele 5 luni de sarcina fiecare luna la puterea 2(in luna a treia =32=9), De la luna a 6 se inmultesc cu 5(luna a 6=30cm)
La sf primelor 4 saptamani: este curbat, parca este un apendice, membrele sunt schitate ca niste muguri, nu are nimic asemanator cu omul. De la sapt 4 la a 8-a de viata intrauterina, embrionul isi pierde arcurile branhiale (are branhii ca pestele). Are aspectul de fat. Trunchiul, degetele, articulatiile prind contur. Capul este foarte mare, cam jumatate din lungimea corpului. Lungimea este de 2-3 cm, greutate 12 grame. Gura, nasul, ochii, urechile incep sa se distinga si incepe sa se contureze inima
Dupa 12 sapt are are 35 grame si are 9 cm
La sf a 16 sapt are o lungime de 16-17 cm si 100-150 de grame. Pupilele sunt acoperite de o membrana. Pe degete apar unghiile. Incep sa se diferentieze organele genitale externe. Dupa 16 sapt se poate preciza sexul.
Intre a 16 si a 20 sapt activit inimii este intensa , s poate asculta, fatul incearca sa faca miscari respiratorii, tegumentele au culoare rosiatica SI SUNT ACOPERITE CU lanugo. Glandele sebacee isi incep activitatea. In intestin apare meconiul, ajunge la 300grame si cam 25 cm.
In urm 4 saptamani are 600-700 grame si cam 30 de cm.
Cam la 28 de sapt are 1200 grame.
Intre a 28-a si a 32 saptamana are 1700-2000 grame.
Inte a 32 si a 36 se dezvolt tesutul celular subcutanat, cartilajele de la urechi devin mai tari, culoarea este roz, greutatea 2000 – 2500 grame.
In ultimele 4 sapt creste si ajunge la 3000 – 3500 grame.
La nastere are 50-52 cm si greutate de 3500 grame. Lungimea capului – o patrime din lungimea totala a lui si circumferinta de 35 cm la cap. Perimetrul toracic 33-34 cm, iar umerii se apropie de perimetrul craniului