Copilul isi descopera propriul corp. S-a urmarit comportamentul la un copil care a fost pus in fata unei oglinzi. In jurul varstei de 4 luni sugarul surade la imaginea din oglinda. La un an si jumatate isi recunoaste propria imagine. La un an incearca sa vada ce este in spatele oglinzii. Se recunoaste in fotografie. Controlul sfincterelor (urinare si defecatie) incepe dupa varsta de 8-10 luni. Are controlul pentru zi dupa un an si jumatate iar noaptea dupa varsta de 2 ani.

 

 Nou nascutul , chiar in primele ore de viata, are stari de plans, tipat sau zambet, poate sa il deranjeze ceva sau poate sa il satifaca ceva. Cam dupa 6 luni poate sa faca diferenta intre un adult si un alt copil. Pt personalitatea copilului de mai tarziu, foarte importanta este personalitatea mamei, a tatalui si a celorlalte persoane din jurul sau. Copilul are relatii cu persoane straine de familie si se poate sa se comporte diferit, in functie de temperamentul lui sau daca familia intervine si il disciplineaza. Daca copilul mic, prescolar, este tinut din scurt si izolat, risca sa fie timid, fricos (timorat), in afara familiei, sau dimpotriva, dupa o perioada de acomodare sa aiba un comportament cu totul diferit de cel de acasa.

Cel mai important este limbajul ca mijloc de comunicare. Ganguritul (gunguritul) este prima manifestare a limbajului si apare dupa 2-3 luni. Primele litere pe care le pronunta sunt vocalele. La varsta de 5-6 luni apar sunete silabe, pe care le repeta pana ajunge la silabe dublate – mama, baba, papa, lala, dada etc (mai mult labiale). Poate, in functie de intonatie, sa aiba silabele duble cu sensuri diferite. De ex: papa poate sa insemne ca vrea sa manance, ca mergem papá sau ca vrea sa mearga afara. Vocabularul se dezvolta incet pana la un an si jumatate sau 2 ani. Vocabularul lui este inteles de persoanele din anturajul lui (mama, tata, fratele etc). Dupa 2 ani, 2 ani si jumatate are cuvinte proprii. Incepe sa construiasca fraze si  propozitii dupa varsta de 3 ani. La inceput, d.p.d.v. gramatical foloseste mai mult substantive, mai tarziu adjective, verbe, pronume. Spre sfarsitul primei copilarii se dezvolta si gandirea, are curiozitate si pune tot timpul intrebari  (la care asteapta si raspunsuri), are memorie buna, are imaginatie, dar nu poate discerne intre ce este real si ce nu este real.

Are o deosebita importanta prezenta unor persoane adulte in jurul copilului care cu rabdare, calm si ceva cunostinte educative pot contribui la imbogatirea limbajului copilului si îi pot forma bunele deprinderi.

Nou nascut normal

Dupa gradul de dezvoltare la nastere nou-nascutul poate fi: nou-nascut la termen, postmatur, subponderal, prematur, dismatur.

Prin avorton se intelegea un prematur mare si cu greutate sub 1000 grame, nascut inainte de 6 luni.

Prematur – este nou-nascutul cu o greutate la nastere sub 2500 de grame si varsta de gestatie intre 24 si 37 de saptamani.

Dismatur – este nou-nascutul care are greutate sub 2500 de grame la nastere dar este inferioara pentru varsta lui de gestatie. (are o greutate mica decat ar trebui la varsta lui ).

Subponderal – are o greutate mai mica de 3000 de grame, (2500-3000), dar are varsta de gestatie normala.

Postmatur – are varsta de gestatie mai mare de 9 luni

Nou-nascutul la termen – are o greutate 3000-3500 grame, lungime 50-52cm, perimetrul cranian 34-35 cm ( fetitele au o greutate mai mica decat baietii), capul relativ mare – cam 1/4 din lungime corpului.

 Fontanela anterioara (moalele capului) are forma de romb, este deschisa si are diametrul de 3,5 x 2 cm. Gatul este scurt, toracele are forma de trunchi de con, respiratia este de tip abdominal, frecventa 40-45 de respiratii pe minut, abdomenul este mare, membrele superioare si inferioare sunt scurte. Tegumentele sunt incomplet dezvoltate, structurate, apare o zona rosie la radacina nasulu si la frunte. Pigmentarea pielii incepe dupa 2-3 sapt. La inceput are o culoare roz si apoi devine rosiatica aprinsa. In primele zile apre un eritem (roseata ). Pielea este acoperita cu o substanta numita vernix caseosa. Are o culore usor galbuie. Este produs a de glandele sebacee ale fatului si de epiteliul amniotic. Dispare in 2-3 zile (se deface ca niste lamele). Glandele sudoripare intra in actiune la 3-4 luni. Glandele sebacee sunt prezente dela nastere. Glandele salivare sunt sarace, la fel si cele lacrimale, unghiile acopera varful degeteleor. La fetite labiile mari sunt bine dezvoltate si acopera pe cele mici. La baieti testiculele sunt coborate in scrot. Cartilagiile la pavilioanele urechilor sunt bine dezvoltate. Cordonul, plaga si cicatricea ombilicara trebuie o atentie deosebita. Din momentul cand s-a ligaturat si s-a sectionat bontul trebuie supravegheat cu mare grija. Bontul trece prin trei faze: se mumifica, se formeaza un sant de eliminare si apoi  cade in a 5-10 zi de la nastere.

Ca sa treaca de la viata intrauterina a viata extra uterina el trebuie sa se adapteze. Cel mai greu este adaptarea respiratorie. Se face un scor APGAR ( de la Virginia Apgar). Acesta da un punctaj pt fiecare separat 0, 1sau 2, ajungand a maxim de 10 puncte. Sunt 5 semne dupa care se face scorul APGAR:

-frecventa cardiaca 0 daca area 50 de batai pe minut, 1 daca are 80 daca are 120 se dau 2 puncte.

-Al doilea semn efortul de respiratie 15-20  - 0 pct, 30 – 1 pct, 45 – 2 pct.

- Tonusul musculat 0 pct daca e flasc.

- Al patrulea este reflexul de iritabilitate: i se introduce o sonda pe gat si daca are reflexe de iritabilitate e bine, daca nu da nici un semn atunci se acorda 0 pct.

- Culoarea tegumentelor: albastru-cianotic – 0 pct, roz pal - 1 pct, roz bombon - 2 pct.

Se face aprecierea la 1-3-5 minute si daca scorul este sub 8 atunci trebuie sa il mai reevaluam la 10 minute, 15 minute, 20 min. Daca este sub 7 pct – terapie intensiva. Daca are sub 3 pct este foarte grav (De abia respira, este cianotic, de abia ii bate inima etc)

 

Mai multe detalii aici

(Average rating 0 on rating)