pneumotorax

Pneumotorax-ul este o afecțiune caracterizată prin prezența aerului in cavitatea pleurală. Aerul poate pătrunde în pleură fie plecând de la bronhii, fie  de la peretele toracic. Pătrundea se face printr-o perforație patologica a seroasei.

Formele pneumotoraxului:

- pneumotorax-ul spontan -  e forma obișnuită, cauzate cel mai frecvent de tuberculoza pulmonară, chisturile aeriene, pneumoconioze, emfizem pulmonar;

- pneumotorax-ul traumatic -  apare în traumatisme toracice sau fracturi costale; 

- pneumotorax-ul terapeutic -  constă în introducerea aerului în pleură în scop terapeutic.

 Debutul este de obicei brutal, chiar dramatic, cu ocazia unui efort, tusei violentă sau fără cauză aparentă. Se caracterizează prin junghi atroce, localizat submamelonar și iradiind în umăr și abdomen, urmat imediat de dispnee progresivă, intensă, și tuse uscată, chinuitoare.

 

 Apar rapid semne de soc sau asfixie, față palidă, apoi cianozată, respirație rapidă și superficială, puls mic, tahicardie, tensiunea arterială coborâtă, anxietate.  Examenul fizic arată mărirea hemitoracelui respectiv, cu lărgirea spațiilor intercostale, vibrații vocale abolite, hipersonoritate și tăcere la auscultație, o complicație gravă.  Cordul pulmonar acut, prin obstcolul intens și violent impus inimii drepte, este o complicație gravă. Un forma clinică deosebită este pneumotorax - ul sufocant sau "cu supapă", care apare când perforația pleuro-pulmonară permite intrarea aerului la inspirație în pleură, dar nu și ieșirea lui la expirație. Dacă nu se intervine promt și energic, bolnavul moare prin asfixie.

Cauze:

 - Tuberculoză pulmonară 60 70%

 - Emfizem pulmonar

 - Chisturi aeriene pulmonare

  - Bronșiectazii

 - Bronșite cronice

 - Tuse convulsivă

 - Pneumotorax idiopatic benign

  - Pneumotorax traumatic  care poate surveni prin : 

         -  plăci penetrante (se însoțește de hemotorax)

         -  fracturi costale (un fragment osos ascuțit poate perfora pleura)

         -  acte chirurgicale (voluntar sau involuntar)

 Diagnosticul se bazează pe apariția brutală a dispneei, durerea toracică violentă și atroce, fenomenele grave de asfixie, abolirea vibratiilor vocale, hipersonoritate și tăcere la auscultație.

 

Când orificiul de perforație este larg, pleură comunică permanent cu arborele bronșic (cu exteriorul).

În cazul plăcii penetrante pleuropulmonare cu turații deschis, în care capitata pleurală comunică larg exteriorul, aerul iese și intră la fiecare mișcare respiratorie cu un șuierat caracteristic. In aceste cazuri este vorba de pneumotorax deschis. 

 Semne fizice

- bombarea și imobilizarea a hemitoracelui interesat;

- abolirea murmurului vezicular, hipersonoritate sau timpanism cu dispariția matitatii cardiace. Pneumotoraxul spontan și în special cel cu supapă provoacă tulburări respiratorii și circulatorii de tipul asfixiei și colapsului vascular, care pot fi urmate de moarte.

Transportul bolnavului la spital se va face cu menajamente deosebite.

 Tratamentul constă în calmarea durerii cu Algocalmin, Plegomazin și, excepțional, Mialgin sau opiacee ( Morfina, Dilauden-atropina, Pantopon),  calmarea tusei cu Codeină sau Dionina și tratamentul șocului când apare ( Pentetrazol, Nicetamid, Effortil, Cofeina);  repaus la pat și repaus vocal. 

Conduita de urgență

 - Bolnavul trebuie așezat în poziție semi-șezânda;

 - Pentru combaterea durerii:  Algocalmin una două fiole, Fortral una sau două fiole, iar în caz de dureri șocogene Mialgin  o fiolă intravenos sau intramuscular sau Morfină în injecții subcutanate

 - Anxiolitice: Plegomazin i.m., Hidroxizin i.m., Diazepam, nitrazepam, romergan etc.

  - Oxigenoterapie (balon, sondă nazală);

  - Sedativ ale tusei: Codeină, Dionina;

 In formele masive sau în cele asfixice  "cu supapa",  medicul execută exuflatie decompresivă.  Se folosește un ac cu lumen larg și bizou scurt care se leagă de un tub scufundat în ser fiziologic sau soluție Dakin.  O exuflatie eficientă necesită folosirea unui trocar prevăzut cu supapă. 

pneumothorax illustration 645c14

Întotdeauna se tratează boala de fond și complicațiile.

 Hidrotorax-ul este prezența În cavitatea pleurală a unui lichid cu caracter de tras-sudat cum apare în insuficiența cardiacă, sindromul nefrotic, ciroze, stări casectice.

 Hemotorax-ul constă în revărsarea unei cantități de sânge În cavitatea pleurală, în urma unor traumatisme toracice, a unui anevrism aortic sau sindrom hemoragic.

 Chilotorax-ul este prezența limfei În cavitatea pleurală, prin ruperea, luarea sau compresiunea marelui canal toracic sau a unui alt vas limfatic important.

(Average rating 5 on 1 rating)