Termenii anatomici din aceasta sectiune sunt folositi pentru a localiza leziunea sau durerea. Cunoasterea termenilor anatomici de baza ai corpului uman este importanta deoarece toti membrii unei echipe medicale de urgenta trebuie sa foloseasca un limbaj comun când trateaza un pacient. Totusi, daca nu va puteai aminti denumirea anatomica corecta pentru un anumit punct al corpului, puteti folosi un termen popular.


Orientari

anatomie topografica
Vizualizati o persoana care sta in picioare cu fata spre voi, cu bratele intinse lateral, cu degetul mare spre exterior (cu palmele spre voi). Aceasta este pozitia anatomica standard; trebuie sa o tineti minte atunci când descrieti localizarea pe corp. 

Primii termeni care trebuiesc lamuriti sunt dreapta si stânga. Acesti termeni se refera intotdeauna la pozitia din punctul de vedere al pacientului. Printr-o linie mediana
(mijlocie) se intelege o linie verticala imaginara desenata din cap pâna la degetele picioarelor, care separa corpul in jumatatea stânga si jumatatea dreapta.
Anterior si posterior - anterior sau ventral inseamna partea din fata, si posterior sau dorsal descrie partea din spate a corpului. Alti doi termeni frecvent folositi sunt medial si lateral. Medial inseamna in apropierea liniei mediane a corpului; lateral inseamna departe de aceasta linie. In acest context, ochii sunt lateral fata de nas, bratele sunt situate lateral de torace, sternul este situat medial fata de coaste.

 

Termenul proximal inseamna in apropiere si distal inseamna indepertat. |n cazul
corpului, proximal inseamna in apropierea punctului in care bratul sau piciorul se leaga de
corp. Distal inseamna mai indepartat de punctul de legatura. De exemplu, daca femurul
este rupt, fractura aceasta poate fi proximala (capatul apropiat de sold), sau distala (la
capatul mai indepartat de sold), mâna este situata distal fata de cot iar cotul este situat
proximal fata de incheietura mâinii.
Termenul superior (cranial) inseamna mai apropiat de cap si inferior (caudal)
inseamna mai apropiat de picior. De exemplu, abdomenul este inferior fata de torace,
toracele este superior fata de sold, gura se afla inferior fata de nas.

 

(Average rating 0 on rating)