Tehnici de ingrijire medicala

ekgInterpretare EKG

A. Ritm cardiac normal, numit și sinusal. Impulsul electric vine din nodul sinoatrial, din peretele atriului drept. Unda P reprezintă sistola (contracția) atrială, complexul QRS sistola ventriculară, unda T este revenirea (repolarizarea) ventriculară.

B. O extrasistolă, numită și complex prematur. Apare în caz de focar ectopic, miocard ischemic, diselectrolitemie, alte tulburări și afecțiuni cardiace sau generale. În ilustrație este una ventriculară. Poate da disconfort (palpitații). Se simte de regulă contracția de după extrasistolă, pentru că ventriculul e mai bine umplut cu sânge și se contractă mai viguros.

Fracturile reprezinta întreruperea totala sau partiala a continuitatii unui os.fractura antebrat

Fractura se poate produce prin mecanism direct - prin lovire sau indirect - prin torsiune (când are loc o rasucire a unui os, aparând o fractura spiroida), prin tractiune (în timpul unei contractii musculare puternice se produce smulgerea unor fragmente osoase în zona de insertie tendinoasa), prin înfundare (când se produce o compresiune în lungul axului osului respectiv, aparând fractura epifizei), prin îndoire (când forta traumatica actioneaza pe un os lung la un capat al acestuia celalalt capat fiind fixat, aparând tendinta de exagerare a curburii osoase, care depaseste elasticitatea osului, fractura instalându-se la punctul maxim al curburii).

Medicatia vaginala cuprinde supozitoare, ovule, creme, geluri si unguente. Acestea se folosesc fie ca tratament al infectiilor locale (vaginite, trichomonas vaginalis), fie ca antiinflamatoare sau contraceptive.

Medicatia care se adminstreaza pe cale vaginala poate fi nsotita de un aplicator care usureaza plasarea medicamentului.Medicatia adminstrata pe acesta cale este eficienta daca pacienta va sta culcata dupa adminstrare pentru a e vita pierderile de medicamente prin scurgere.

     Materiale necesare:

 • medicatia prescrisa;
 • lubrifiant;
 • manusi;
 • comprese;
 • pensa sau aplicator daca este necesar.

Sangele se recolteaza de obicei, pentru examinari hematologice, biochimice, serologice, bacteriologice.Aceasta metoda asigura confortul bolnavului, calitatea probei de sange si securitatea personalului medical.

SCOP: explorator.       

MATERIALE NECESARE:

 • Holder – un tub de material plastic, care prezinta la partea superioara amboul la care se ataseaza aculd e punctie prin infiletare, iar in partea inferioara are 2 aripioare;
 • Acul de punctie care este protejat de carcasa bicolora;
 • Tuburi vacutainer cu dopuri de diferite culori;
 • Stativul;
 • Manusi sterile;
 • Garou;
 • 2 tavite renale;

           Antipiretice (din gr. anti — contra, pyretos — febră) — grup de substanțe medicamentoase care scad temperatura crescută a corpului în caz de febră. Cele mai cunoscute sînt amidopirina, antipirina, analgina, acidul acetilsalicilic ș. a. Pe lîngă efectul antipiretic, antipireticele exercită și o acțiune analgezică (Analgezice) și antiinflamatoare. Acționînd asupra centrilor de termoreglare, antipireticele intensifică procesul de termoliză prin dilatarea vaselor cutanate și prin intensificarea respirației și transpirației, măresc cantitatea de căldură eliminată fără a modifica termogeneza.

Componentele R.C.P.:RCP

A=VERIFICA CAILE AERIENE(airway)

B=RESPIRATIA(breathing)          

C=CIRCULATIA(circulation)

A= include tehnica de eliberare a cailor aeriene prin hiperextensia capului sau in cazul traumatismelor cervicale, subluxatia mandibulei. Trebuie verificat daca examenul corpilor straini la nivelul cailor aeriene, care trebuie inlaturat

Medicamente solide.medicamente

Asistenta se spală pe mâini ; foloseşte mănuşi de protecţie; înainte de administrare se verifică medicamentul.

Ø Tabletele, drajeurile se aşează pe limba pacientului şi se înghit ca atare ; tabletele care se resorb la nivelul mucoasei sublinguale (nitroglicerina) se aşează sub limbă;

Ø Tabletele se administrează întregi sau porţionate , în stare fărâmiţată sau înmuiate în apă;

Ø Pilulele pot fi înghiţite cu lichide sau pot fi înglobate în anumite alimente solide ; sunt învelite de obicei cu un strat de zahăr, licviriţie,sau altă substanţă solidă cu gust plăcut

Ø Pulberile divizate în caşete amilacee sau capsule cerate : se înmoaie înainte caşeta în apă şi se aşează pe limbă pentru a fi înghiţită

EKG –ul  - reprezinta inregistrarea grafica a fenomenelor bioelectrice din cursul unui ciclu cardiac.Inregistrarea EKG-ului se face cu aparate speciale numite electrocariografe.EKG

            TEHNICA Inregistrarea EKG-ului necesita repausul psihic si fizic absolut al bolnavului. In acest scop asistentul medical va pregati bolnavul din punct de vedere psihic cautand sa-i indeparteze orice frica, neliniste  sau tensiune nervoasa.

             EKG-ul se inregistreaza de obicei in camera de electrocariografie,iar in cazurile in care bolnavul nu este transportabil ( IMA, tromboze) aparatul va fi transportat in salon, iar inregistrarea se va efectua chiar la pat.

- frecvent utilizată la copii

- concentraţia oxigenului nu poate depăşi 50%

- are dezavantajul că atmosfera de sub cort se încălzeşte şi se supraîncarcă cu vapori

datorită faptului că pacientul inspiră şi expiră în acelaşi mediu

- oxigenul introdus în cort nu va fi umidificat, ci trecut prin instalaţii de răcire

- în cort se pot monta instalaţii de răcire

- copiii vor fi supravegheaţi permanent, pentru a nu disloca cortul echipament necesar administrării oxigenului

- sursă de oxigen

Medicatia oculara (picaturi, unguente) are scop atat diagnostic cat si terapeutic. Picaturile de ochi pot fi folosite in timpul examenului oftalmologic pentru a anestezia ochiul, a dilata pupila facilitand examinarea, a evidentia corneea pentru examinare.

Medicatia oculara poate de asemenea sa fie folosita pentru lubrefierea ochiului, tratament (glaucom, infectii oculare), protectia vederii la nou-nascut, lubrefierea orbitelor pentru introducerea protezelor oculare.

bilant hidricPentru efectuarea bilanţului hidric urmărim INGESTIA-EXCRETIA.

Pentru a urmări bilanţul hidric ȋn organism este necesar să se noteze atât intrările cât şi ieşirile.

            INTRǍRILE: sunt constituite prin apa din alimente şi băuturi(apa, ceaiuri, cafea, sucuri, supe, fructe). O alta parte din apă este provenită din metabolismul celular dar si din solutii perfuzabile.

            IESIRILE(EXCRETA): sunt constituite din:

 

scaun

urina

perspiratie

transpiratie

menstra

pierderi patologice cum ar fi: diaree, varsaturi, hipertermie, drenaje, hemoragii masive, aspiratie gastrica sau intestinala.