tensiometruDefinitie: T.A. reprezinta presiunea exercitata de sangele circulant asupra peretilor arteriali.

   SCOP: Evaluarea functiei cardiovasculare (forta de contractie a inimii si rezistenta determinata de elasticitatea si calibrul vaselor), evolutiei bolii, starii generale. Elemente de evaluat: tensiunea arteriala maxima (sistolica) si tensiunea arteriala minima (diastolica).

FACTORI CARE DETERMINA TENSIUNEA ARTERIALA:

 • debitul cardiac;
 • forta de contractie a inimii;
 • elasticitatea si calibrul vaselor;
 • vascozitatea sangelui.

 

 1.                              A.  Maxima T. A. Minima

1- 3 ani                75- 90 mmHg                               50- 60 mmHg

4- 11 ani              90- 110 mmHg                              60- 65 mmHg

12- 15 ani           100- 120 mmHg                            65- 75 mmHg

Adult                  120- 140 mmHg                             75- 90 mmHg

Varstnic              peste 140 mmHg                           peste 90 mmHg

MATERIALE NECESARE:

 • tensiometru format din: manseta pneumatica, tubulatura, manometru, para cu supapa, stetoscop format din: olive si membrana;
 • tampoane de vata;
 •  alcool medicinal;
 •  tavita renala;
 • pix de culoare albastra;
 • foaia de temperatura ;
 • carnetelul asistentei medicale.

TEHNICA:  Bolnavul este pregatit psihic, i se explica importanta si necesitatea tehnicii. Bolnavul este pregatit fizic: se asigura ca bolnavul are un repaus de 10-15 minute.

Se pregatesc materialele pe masuta de tratament protejata de un camp steril si se transporta la patul bolnavului. Dupa transportul materialelor la patul bolnavului, asistenta se spala pe maini cu apa si sapun, apoi aseza manseta pneumatica pe treimea medie  a bratului aflat in extensie si supinatie. Asistenta medicala dezinfecteaza cu alcool medicinal membrana stetoscopului si olivele acesteia.

 Se sustine membrana stetoscopului pe artera humerala. Se introduc olivele in urechi, se pompeaza aer in  manseta cu ajutorul parei de cauciuc pana dispar zgomotele pulsatile. Se decomprima progresiv aerul din manseta prin deschiderea supapei, pana ce se percepe primul zgomot, acela fiind tensiunea arteriala maxima. Se retine valoarea, si se continua decomprimarea, zgomotele devenind mai puternice, iar ultimul zgomot care se aude, reprezinta tensiunea arteriala minima.

Se retin valorile obtinute, asistenta medicala se va ocupa de ingrijirea bolnavului pentru a-i reda confortul termic si fizic.Va trece apoi valorile obtinute in foaia de temperatura, notand  printr-o linie orizontala de culoare albastra valorile, socotinde-se pentru fiecare linie a foii o unitate coloana de Hg. Se noteaza si in carnetul propriu cifric.

 Asistenta medicala va trece la reorganizarea locului de munca,va indeparta materialele din salon, se spala pe maini cu apa si sapun.

(Average rating 0 on rating)