Antibioticele sunt substante organice provenite din metabolismul celuleor vii cum ar fi mucegaiurile sau bacteriile,  sau obtinute pe cale sintetica, care au proprietati bacteriostatatice, bactericide sau antimicotice.

Chimioterapicele sunt substante care au actiune bacteriostatica sau bactericida asupra germenilor patogeni dintr-un organism infectat fara a fi toxice pentru organismul gazda.antibiotice

SCOPUL: este dat de actiunea acestora: distrug microbii, impiedica dezvoltarea lor fara a avea efecte nocive asupra tesutului, organismului.

Antibiograma este o metoda de laborator prin care se determina sensibilitatea la diverse antibiotice a unui germen microbian. Aceasta se efectueaza inaintea instituirii tratamentului cu antibiotice. In cazuri de urgenta, se instituie un medicament cu spectru mai larg, fara a se astepta identificarea germenului si testarea sensibilitatii sale fata de medicamete.

Antibioticele si chimioterapicele se prezinta sub forma de drajeuri, capsule, siropuri, solutii injectabile si unguente. Ele se pot administra pe diferite cai: per-os / parenteral (I.M. sau I.V.) si intrarahidian (utilizata in cazuri de urgenta, in infectii meningiene).

 

Doza acestora trebuie respectata in cazul administrarii per os, se imparte numarul tabletelor, capsulelor la nr prizelor (orelor in care se administreaza medicatia). In cazul administrarii I.M. este bine sa se dizolve numai cantitatea necesara unei singure administrari, iar doza va fi impartita conform orarului de administrare, in doze unice, egale, care vor fi administrate la 4, 6, 12 ore.

 Ex: Pentru a administra 1.600.000 UI (unitati internationale) la 6 ore se va calcula astfel:

24h:6h= 4 prize.

1.600.000:4 prize= 400.000UI(doza unica).

Administrarea antibioticelor si chimioterapicelor se va face respectand regulile de asepsie pentru a nu se introduce in organism germeni care ar putea produce supra infectii cu urmari fatale.

Pentru incarcarea seringii cu substanta din flacoane cu dopuri de cauciuc se va proceda astfel:

 1. Se dezinfecteaza dopul de cauciuc cu un tampon de vata steril imbibat in alcool medicinal.
 2. Se introduce in seringa o cantitate de aer cu cea a solutiei pe care dorim sa o aspiram.
 3. Se introduce acul atasat la seringa prin dopul de cauciuc pana la nivelul dopului si se introduce aerul sub presiune in flacon. Continutul flaconului este sub presiune.
 4. Se rastoarna flaconul, varful acului ajungand sub nivelul solutiei continutul flaconului va patrunde in seringa datorita fortei de impingere a pistonului.
 5. Antibioticele administrate per-os trebuie asociate cu coplex de viatmina B (HEPATO-PROTECTOR SAU SILIMARINA), penmtru protectia florei intestinale (IAURTURI, PROBIOTICE (BIOTIX SI ERCEFLORA DUO).

ANTIBIOTICE:

 1. AXETINE:1 gram, administrat la 12 h​

       Cale de administrare: IV+10 ML SER FIZIOLOGIC

                             IM+4ML SER FIZIOLOGIC.

 1. CEFOZON:1g  administrat la 12 h:​

       Cale de administrare:  IV+10ml ser fiziologic/12 ore

                                          IM +4ml

 1. AMPICILINA: Se administreaza la 6 h​

        Calea de administrare:  IV+10ml/6ore

                          IM+4ml

 1. Ampicilina +gentamicinamerg asociate si maestecate.
 2. Gentamicina + oxacilina nu se amesteca IM sau IV
 3. AUGMENTIN: 1 gram administrat la 12 ore

       Calea de administrare: IV+10 ml ser fizologic.

                                           Nu se administreaza IM.

 1. Cefalo-sporinele se dilueaza cu apa distilata sau solutie de lidocaina.
(Average rating 3 on 1 rating)