DEFINITIE: Sondajul vezical la femeie reprezinta introducerea unei SONDE sau CATETER prin uretra in vezica urinara.

SCOP: Explorator in vederea recoltarii unei cantitati de urina pentru examenul de laborator sau terapeutic in vederea evacuarii continutului, daca acesta nu se poate produce spontan si pentru efectuarea unor procedee terapeutice prin sonda.

MATERIALE NECESARE:

 • paravan;
 • musama si aleza;sondaj vezical
 • manusi sterile;
 • sonda sterila (eventual 2);
 • recipient cu oxicianura de Hg 1:5000;
 • 1-2 eprubete sterile pentru urocultura;
 • ulei de parafina steril;
 • tavite renale;
 • materiale pentru efectuarea toaletei organelor genitale externe (bazinet, manusi prot.+baie, sapun pH neutru, prosop);
 • casoleta cu material  moale (tampoane de vata, tifon, comprese sterile);
 • trusa cu instrumentar steril.

TEHNICA: Materialele au fost pregatite si transportate la patul bolnavei pe masuta de tratament protejata de un camp steril. Bolnava este pregatita psihic, i se explica importanta si necesitatea tehnicii si o rugam din timp sa nu manance.

Se izoleaza patul cu paravan, lenjeria de pat se protejeaza cu musama si aleza, se pozitioneaza bolnavul in pozitia ginecologica si se indeparteaza patura si perna pe un scaun.

Se aseaza bolnavul si se acopera cu cearsaful sau invelitoare, se introduce bazinetul dupa care se trece la efectuarea toaletei organelor genitale externe. Se indeparteaza bazinetul si se aseaza o tavita renala  (daca e in scop evacuator se aseaza un alt bazinet) pe musama si pe aleza intre coapsele bolnavei.

Asistenta se spala pe maini cu apa si sapun, imbraca manusile sterile, aceasta se pozitioneaza in partea dreapta a bolnavei, iar cu ajutorul policelui si indexului mainii stangi, indeparteaza labiile si evidentiaza meatul urinar. SONDAJUL SE EFECTUEAZA IN PERFECTA STARE DE ASEPSIE ATAT A BONAVULUI CAT SI A INSTRUMENTELOR SI A MAINILOR CELEI CARE EFECTUEAZA TEHNICA.

Cu un tampon imbibat in oxiceanura de mercur 1/5000(1/4000), vom sterge orificiul uretral dinspre simfiza pubiana spre anus. Tamponul se utilizeaza pentru o singura stergere. Operatia se repeta de 4-5 ori cu tampoane curate.

Cu o pensa hemostatica se prinde sonda cu mana stanga si se scoate din ambalaj si o prinde cu degetul mare si indexul mainii drepte  ca pe un creion, iar capatul distal se va prinde intre inelar si degetul mic indreptat in jos. Se lubrefiaza sonda cu ulei de parafina steril; sonda se orienteaza cu varful inainte si indreptata in sus, tinand-o ca pe un creion.

Se introduce sonda in uretra la o adancime de 4-5 cm cu varful spre simfiza pubiana. Paralel cu inaintarea sondei se coboara extremitatea libera a sondei, printr-o miscare in forma de arc pentru a-i usura trecerea si inaintarea in vezica. Scurgerea urinei in tavita renala confirma prezenta sondei in vezica.

Primele picaturi de urina se scurg in tavita renala, iar in continuare se goleste vezica intr-un recipient sau punga gradata. Se penseaza capatul sondei si se indeparteaza prin aceleasi miscari invers celor cu care s-a introdus. Se efectueaza toaleta regiunii, bolnava se imbraca si se aseaza intr-o pozitie cat mai comoda in pat. Acesta va fi supravegheata in continuare in repaus la pat. Se noteaza tehnica si numele persoanei care a efectuatuat-o cat si cantitatea de urina recoltata. Se trece la  reorganizarea locului de munca.

Obs! Pentru dezinfectarea organelor genitale externe si a meatului uretral (urinar) sunt necesare 6-7 tampoane sterile, folosim fiecare tampon o singura data (1 singura stergere).

La femei dezinfectarea se face de sus in jos (dinspre simfiza pubiana spre aus).

 • 1-2 tampoane pentru labiile mari;
 • 3-4 tampoane pentru labiile mici;
 • 5-6 tampoane pentru orificiul utral

Si ultimul tampon ramane pe orificiul meatului urinar sau uretral pana la pregatirea sondei.

(Average rating 4 on 4 rating)