radioscopieDEFINITIE:  Radioscopia reprezinta examinarea unui organ sub ecran fluorescent prin expunerea partii examinate intre ecran si razele X .

  Radiografia reprezinta fotografierea imaginii radiologice pe film radiologic ce permite controlul comparativ cu imaginile anterioare ale aceluiasi organ,aparat sau segment.

             SCOP:  Studierea morfologiei  si functionalitatii plamanilor, a modificarilor de volum si de forma in vederea stabilirii diagnosticului.

            TEHNICA:  Pregatirea psihica:  I se explica bolnavului conditiile in care se va efectua examinarea:camera in semiobscuritate. Bolnavul este condus la serviciul de radiologie,i se explica cum trebuie sa se comporte in timpul examinarii ( miscari respiratorii: inspir- apnee- expir),iar examinarea se face in apnee,dupa o inspiratie profunda.

          

  Pregatirea fizica: Se dezbraca bolnavul in regiunea toracica; este pozitionat in pozitie ortostatica - cu mainile in solduri si coatele trase inainte, fara ca bolnavul sa ridice umerii- in spatele ecranului,cu pieptul apropiat de ecran sau de caseta cu film (cand pozitia ortostatica este contraindicata bolnavul va ocupa pozitia sezand sau DD).

     Dupa terminarea examenului asistentul medical ajuta bolnavul sa se imbrace si il conduce in salon.

     Se noteaza in FO examenul radiologic efectuat si data.

(Average rating 0 on rating)