SCOP: Alimetatia bolnavilor inconstienti, cu tulburari de deglutitie cu intoleranta sau hemoragii digestive, bolnavii operati pe tubul digestiv sau cu stricturi esofagiene.

MATERIALE NECESARE:sondaj gastric

 1. Paravan;
 2. musama si aleza;
 3. manusi sterile;
 4. sonda gastrica sterila;
 5. 2 tavite renale;
 6. 2 prosoape;
 7. 2 sorturi;
 8. pahar cu apa pentru umectarea sondei;
 9. pahar cu apa aromata pentru clatirea gurii;
 10. pahar cu apa pentru proteza bolnavului;
 11. seringi de 20 ml;
 12. trusa cu instrumentar steril(pense hemostatice);
 13. trusa cu material moale(tampoane de vata, comprese sterile);
 14. palnia mare care poate fi adaptata la extremitatea libera a sondei;
 15. lichidul alimetar recomandat de medic in cantitati de 200-400ml (36 - 37° C)
 16. seringa Guyon preumpluta cu apa pentru a spala si a goli sonda;
 17. rola cu banda adeziva

TEHNICA: Se pregatesc materialele si se transporta la patul bolnavului pe masuta protejata de un camp steril. Bolnavul este pregatit psihic: i se explica importanta si necesitatea tehnicii cat si colaborarea cu noi in timpul efectuarii ei. Bolnavul este pregatit fizic: acesta este asezat in pozitia sezand in pat sau pe un scaun.

SE EFECTUEAZA SONDAJUL GASTRIC APOI ALIMENTAREA GASTRICA.

Se verifica pozitia sondei, se controleaza continutul gastric (aspirand cu ajutorul unei seringi). In caz de staza gastrica, se aspira continutul gastric si se executa o spalatura gastrica.

La capatul distal sau extremitatea libera a sondei se adapteaza palnia si se toarna lichidul alimetar recomandat de medic (200-400ml) la temperatura de 37° C si care nu trebuie sa prezinte impuritati si grunji.

Inainte de indepartarea sondei, se adapteaza seringa GUYON, pregatita cu apa, pentru a goli sonda de contnutul alimentar. Se comprima sonda cu ajutorul pensei hemostatice sau a cu policele si indexul pentru a se evita scurgerea lichidului ramas pe sonda in faringe (pentru a preveni pneumonia de aspiratie).

 La bolnavii inconstienti, cu tulburari de deglutitie sau care trebuie alimetati pe aceasta cale o perioada mai indelungata de timp, sonda se aplica ENDONAZAL. Cantitatea de alimente se administreaza in 4-6 doze, foarte incet dand dovada de multa rabdare. Se indeparteaza sonda prin aceleasi miscari ca la introducere, dar in sens invers, iar cand aceasta a ajuns in gura bolnavului, cu miscari blande si rapide sonda se indeparteaza in tavita renala. I se ofera bolnavului un pahar cu apa aromata pentru a-si clati gura, se sterge cu prosopul eventualele mucozitati de pe fata si barbia bolnavului, i se asigura un confort termic si fizic placut, se aeriseste salonul, se trece la reorganizarea locului de munca.

(Average rating 0 on rating)