Folosim aceleasi materiale necesare sondajului vezical.

DEFINITIE: Prin spalatura vezicala se intelege introducerea unei solutii medicametoase prin sonda sau cateter in vezica urinara.

SCOP: Terapeutic in vederea indepartarii exsudatelor patologice rezultate din inflamatia peretilor vezicali sau pregatirea in vederea unei explorari cum ar fi citoscopie, pielografie in afectiuni renale.

MATERIALE NECESARE: sonda vezicala

 1. Paravan;
 2. musama si aleza;
 3. manusi sterile;
 4. manusi de protectie si manusa de baie (si restul de mat pt toaleta organelor externe);
 5. 2 prosoape;
 6. 2 sonde sterile;
 7. trusa cu instrumentar steril(pense hemostatice);
 8. trusa cu instrumentar moale(comprese sterile, tampoane de vata);
 9. seringa GUYON;
 10. bazinet;
 11. tavita renala;
 12. solutie de oxiceanura de mercur 1/5000(1/4000);
 13. ulei de parafina steril;
 14. lichid de spalatura 1L(36-37° C) ce poate fi: ser fiziologic sau nitrat de argint 1/4000 (a. boric 3%, solutie de rivanol 0.1- 2%).

TEHNICA: Vom pregati bolnava psihic si fizic, dupa care tehnica incepe cu sondajul vezical.

Aceasta a urinat si am efectuat toaleta organelor genitale externe, am uscat zona prin tamponare cu comprese sterile,   dezinfectam cu tampoane imbibate in oxiceanura de mercur 1/5000.

Dupa efectuarea sondajului evacuator, la capatul distal al sondei se adapteaza seringa GUYON si se introduce lent 80-100mL solutie fara a destinde vezica. Se indeparteaza seringa si se asteapta sa curga lichidul introdus. Se repeta operatia de cateva ori pana cand se scurge lichidul curat.

 Dupa finalizarea tehnicii, dupa fiecare spalatur,a captul distal al sondei se aseaza o compresa sterila pana la reumplerea seringii. Sonda se indeparteaza la fel ca la sondajul vezical si se efectueaza in perfecta stare de asepsie a materialelor cat si a mainilor care efectueaza tehnica.

Traumatismele uretrei sau vezicii urinare, pot constitui porti de intrare pentru infectii. Recoltarea urinei se face in vase sterile in absenta oricarei substante straine pentru a preveni fermentatia urinei, care ar genera rezultate eronate ale examinarilor.

(Average rating 3.5 on 4 rating)