DEFINITIE: Clisma simpla evacuatoare reprezinta introducerea prin anus in rect si colon, a unor lichide ce vor ajuta la indepartarea materiilor fecale sau efectuarea unor tratamente. Poate fi evacuatoare, medicamentoasa sau alimentara.clisma

SCOP: Evacuator in vederea evacuarii continutului intestinului gros sau pregatirea bolnavului pentru unele examinari cum ar fi rectoscopie, colonoscopie sau pregatirea bolnavului inaintea interventiei chirurgicale asupra rectului.

               Terapeutic pentru introducerea unor mdicamente sau alimente.

MATERIALE NECESARE:

 1. paravan;
 2. musama si aleza;
 3. manusi sterile;
 4. masca;
 5. invelitoare sau cearsaf ;
 6. canula sterila;
 7. casoleta cu comprese sterile;
 8. tavite renale;
 9. bazinet;
 10. substanta lubrifianta (ulei de parafina sau vaselina);
 11. irigator cu lichid pentru clisma alcatuit din: adulti=500-1000 ml apa la temperatura de 35-37°C + 4 linguri de ulei de parafina sau glicerina sau 1 lingura de sapun ras; pt adolescenti 250ml; copii150ml si sugar:50-60 ml;
 12. stativ;
 13. materiale pentru fectuarea toaletei perineale.

TEHNICA: Materialele au fost pregatite si transportate la patul bolnavului pe masuta protejata de un camp steril. Bolnavul este pregatit fizic si psihic, se izoleaza patul cu paravan si lenjeria de pat se protejeaza cu musama si aleza.

Se aseaza irigatorul pe stativ la o inaltime de 50cm, se verifica temperatura lichidului sau a substantei medicamentoase, dupa caz, prescrise de medic (35-37° C). Se inlatura patura la picioarele acestuia si este dezbracat in partea inferioara si asezat in decubit lateral stang. Membrul inferior stang care intra in contact cu planul patului, este intins, iar celalalt membru este flectat (pentru relaxarea peretelui abdominal si idepartarea feselor).

 Alte pozitii: genupectorala sau decubit dorsal cu membrele inferioare usor flectate si genunchii departati.

Asistenta se spala pe maini cu apa si sapun, imbraca manusile sterile. Apoi fixeaza canula la tubulatura irigatorului cu robinetul inchis, se lubrifiaza canula iar cu mana stanga indeparteaza fesele bolnavului si cu mana dreapta se introduce canula prin anus in rect, perpendicular pe suprafata cu varful indreptat inainte, in directia vezicii urinare, pana ce invinge rezistenta sfinterului anal apoi se ridica extremitatea exterioara a canulei, imediat ce varful a trecut prin sfincter.

Se introduce aproximativ 10-12 cm. Se deschide robinetul si se regleaza viteza de scurgere a lichidului in colon prin ridicarea irigatorului cu mana stanga la aproximativ 50 cm, deasupra patului bolnavului. Bolnavul este rugat sa respire adanc sa-si relaxeze musculature abdominala.

 Inainte de a se goli irigatorul, robinetul este inchis, iar canula este indepartata in tavita renala. Bolnavul este adus in pozitie decubit lateral stang sau drept si este rugat sa retina lichidul timp de 15-20 minute. Dupa cateva minute acesta este adus in decubit dorsal (aceste schimbari de pozitie sunt pentru a facilita patrunderea lichidului la o adancime mai mare

. Ii schimbam pozitia dupa care captam materiile fecale daca nu poate sa se deplaseze la toaleta. Se efectueaza toaleta perianala si perineala, pe un alt bazinet curat. Se indeparteaza materialele, se noteaza tehnica in foaia de observatie, se aeriseste salonul si se trece la reorganizarea locului de munca.

(Average rating 4 on 2 rating)