In sectia de chirurgie sunt tratati bolnavii care nu au alta alternativa de dtartament, deci necesita interventie chirurgicala. O buna pregatire in vedera interventiilor chirurgicale imbunatateste prognosticul si reduce riscul de complicatii intra sau postoperatorie.

 1. Pregatiri generaleeste pregatirea la care sunt supusi toti bolnavii inainte de operatii si anume:
 • Menajarea bolnavului d.p.d.v. psihic si lamurirea lui privind interventia chirurgicala;
 • Explorarea capacitatii de aparare a organismului, a reactivitatii organismului sid e rezistenta;
 • Intarirea rezistentei organismului prin reechilibrare hidroelectrolitica, proteica, glucidica, vitaminizare;
 • Stabilirea datei interventiei chirurgicale in functie de starea bolnavului;
 • Golirea si la nevoie spalarea cavitatilor naturale ale organismului precum si toaleta bolnavului;
 • Pregatirea bolnavului in vederea introducerii in sala de operatie.
 1. Pregatiri speciale– sunt masuri aplicate numai in cazul anumitor interventii chirurgicale sau numai anumiti bolnavi si au drept scop reechilibrarea unor deficiente functionale ale organismului.

Posibilitatea de a aplica aceste masuri, este in functie de timpul avut la dispozitie, astfel ca interventia chirurgicala se imparte in:

 • Operatii necesare urgente;
 • Operatii necesare dar neurgente;
 • Operatii care nu sunt absolut necesare interventia putand fi amanata.

Inaintea interventiei chirurgicale, bolnavii  trebuie feriti de traumatisme psihice, majoritatea sunt obsedati de frica interventiei fapt ce duce la scaderea rezistentie organismului Acesti bolnavi vor fi internati in saloane cu alti bolnavi care au fost operati pentru a discuta cu ei si a le inlatura nelinistea. Tot in vederea echilibrarii organismului se cauta indepartarea dureri asigurarea repausului fizic si psihic, asigurarea somnului si a odihnei si alimentatia corespunzatoare.

In vedera explorarii capacitatii de rezistenta a organismului se va recolta sange pentru: HLG, timp de coagulare si sangerare, grup sanguin, glicemie, biochimia sangelui si a urinei pentru examenul sumar de urina;

Se va efectua EKG, radioscopie pulmonare si se va evalua functiile vitale. In cazul interventiilor laborioase se va efectua ionograma si proteinemia, iar daca perioada de ingrijire preoperatorie  este mai lunga, se va observa bolnavul privind eventualele reactii la medicamente sau alimente.

Alimentatia este adaptata bolii de baza asigurand nevoile energetice ale organismului. Reechilibrarea hidroelectrolitica se va face in functie de carente, se urmareste o vitaminizare completa a bolnavului si se urmareste si starea de hidratare. Daca este posibil, interventia  chirurgicala se va evita in timpul menstrustiei, si in caz de boli sau pusee acute (afectiuni cu strai febrile mari).

In seara zilei dinaintea operatiei, bolnavul bea doar lichide, iar in ziua respectiva nu mananca; daca a mancat se va efectua spalatura gastrica, iar in  cazul stenozei pilorice se efectueaza spalaturi gastrice cateva zile inainte.

In seara dinaintea operatiei si dimineata se efectueaza spalatura vaginala cu solutie antiseptica. Inainte de interventie, bolnavul isi goleste vezica urinara, iar in unele cazuri se practica sondajul vezical. In ziua premergatoare operatiri,  bolnavul este supus unei toalete generale, iar daca nu este posibil se efectueaza toaleta pe regiuni la pat sau doar a regiunii care va fi supuse interventiei chirurgicale.

In vederea conducerii la sala de operatie, bolnavul este incurajat si calmat de catre asistenta medicala. Somnul bolnavului este  asigurat cu hipnotice, iar dimineata cu o ora, doua inainte se mai poate administra sedative. Protezele dentare, bijuteriile sunt indepartate, parul este strans, iar oja de pe unghii este stearsa. Daca pe suprafata pielii exista leziuni, acestea vor fi izolate prin pansamente cu material adeziv.

 Regiunea pe care se va interveni este supusa unei igiene riguroase, se va observa integritatea tegumentelor, se practica radarea regiunii, se degreseaza cu solventi organici, se dezinfecteaza cu alcool iodat si se imbraca bolnavul cu lenjerie curata.

Aistenta medicala insoteste bolnavul in sala de operatie impreuna cu documentele necesare si ramane langa bolnav pana cand acesta va fi narcotizat (anesteziat).

(Average rating 3 on 1 rating)