Produsul folosit pentru intradermoreactia la tuberculina este: PPD IC65PPD IC65 = tuberculo-proteina purificata produsa de institutul Cantacuzino in 1965, astfel incat 0,1ml din solutia livrata sa fie echivalenta biologic cu 1 unitate produs de referinta internationala.

            Testarea la tuberculina este metoda prin care se poate recunoaste daca organismul a suferit sau nu infectia tuberculoasa.

            SCOP: explorator: In diagnosticul tuberculozei si in investigatii epidemiologige asupra populatiei.

            MATERIALE NECESARE:

  • Ace de diametru 5/10, 6/10 si  lungime 5-6 mm,
  • Seringi;
  • 2 tavite renale;
  • alcool medicinal;
  • tampoane de vata;
  • manusi sterile;
  • solutia injectabila (tuberculo-proteina).

TEHNICA: Se pregatesc materialele si se aseaza pe masuta protejata de un camp steril apoi aceasta se trenaporta langa patul bolnavului. Asistenta  se spala pe maini cu apa si sapun, imbraca manusile steril, bolnavul a fost pregatit fizic – pozitionarea bratului in extensie si psihic in prealabil. 

 

Pe fata anterioara a antebratului stang, dupa o dezinfectie prealabila cu alcool medicinal, se introduc 0,1 ml din solutia de PPd IC65.

 Se intinde tegumentul si se imobilizeaza cu policele si indexul mainii stangi, se prinde seringa cu mana drepata si se patrunde cu bizoul indreptat in sus in grosimea dermului sis e injecteaza lent solutia.

 Se observa la locul injectarii formarea unei papule albicioase cu aspectul unei coaje de poatocala de 5-6 mm in diametru si inaltimea de 1-2 mm. Se retrage acul brusc si nu se tamponeaza locul de electie, bolnavul este informat sa nu se spele pe antebrat si sa nu comprime locul respectiv.

Citirea se face la 72 de ore dupa administrare luand in considerare doar papula dermica palpabila si cud enivelare si se  masoara in mm, astfel:

  • cand  diametrul nu depaseste 10mm, reactia la tuberculina este considerata negativa.

cand diametrul este mai mare de 10mm, reactia la tuberculina este considerata pozitiva

(Average rating 0 on rating)