Sangele se recolteaza de obicei, pentru examinari hematologice, biochimice, serologice, bacteriologice.Aceasta metoda asigura confortul bolnavului, calitatea probei de sange si securitatea personalului medical.

SCOP: explorator.       

MATERIALE NECESARE:

 • Holder – un tub de material plastic, care prezinta la partea superioara amboul la care se ataseaza aculd e punctie prin infiletare, iar in partea inferioara are 2 aripioare;
 • Acul de punctie care este protejat de carcasa bicolora;
 • Tuburi vacutainer cu dopuri de diferite culori;
 • Stativul;
 • Manusi sterile;
 • Garou;
 • 2 tavite renale;
 • Casoleta cu tampoane de vata imbibate in alcool medicinal;
 • Rulou, pernuta;
 • Musama si aleza.

TEHNICA: Toate aceste materiale sunt pregatite pe masuta de tratament protejata de un camp steril. Bolnavul este pregatit psihic este anuntat si I se explica importanta tehnicii dar si necesitatea efectuarii cesteia. Pregatirea fizica – bolnavul este pozitionat in sala de tratament, pe un scaun in pozitia sezand cu membrul superior in abductie, extenisie si supinatie.

Asistenta medicala se spala pe maini cu apa si sapun, imbraca manusile steril, verifica banda de siguranta a acului de punctie (integritatea si termenul de valabilitate). Indeparteaza carcasa de culoare deschisa sau alba a acului prin rasucire, infileteaza capatul liber al acului in holder, aplica garoul la distanta de 7-8 cm deasupra locului de electie, indeparteaza carcasa colorata a acului, executa punctia venoasa; introduce tubul in holder apucand aripioarele cu indexul si mediusul si cu policele impinge tubul in holder si astfel va fi strapunsa diafragma gumata a dopului.

Dupa prelevarea sangelui, se scoate tubul din holder prin impingere asupra aripioarelor laterale cu policele si se introduce tubul urmator. Dupa recoltare, se retrage acul din vena comprimand locul punctiei timp de 3-5 min cu tamponul imbibat in alcool, fara a flecta antebratul pe brat.

Se eticheteaza tuburile si se trimit la laborator, se reorganizeaza locul de munca, acele utilizate se depun in recipientul pentru intepatoare. Se va asigura bolnavului confortul termic si fizic, apoi se va supraveghea.

RECOLTAREA SANGELUI VENOS PENTRU EXAMENE HEMATOLOGICE

Procedeul de recoltare este in functie de analizele ce urmeaza sa se efectueze.Pentru majoritatea recoltarilor este necesar ca bolnavul sa nu manance in dimineata recoltarii, “a jeun” = pe nemancate; sa nu consume nimic de la cina pana in dimineata in care se efectueaza recoltarea.

Recolatrea sangelui pentru examene hematologice se face prin 2 metode:

 1. Prin punctie capilara;
 2. Prin punctie venoasa.
 3. Recolatrea sangelui prin punctie capilara (prin intepare) pentru examenele: HLG –hemoleucograma, dozarea hemoglobinei, determinarea timpului de sangerare si coagulare, examen parazitologic.

MATERIALE NECESARE:

 • Manusi sterile;
 • Tavita renala;
 • Casoleta cu tampoane imbibate in alcool medicinal;
 • Ace sterile;
 • Lame degresate;
 • Lamele (frotiuri).         

TEHNICA: Se pregatesc materialele pe o masuta protejata de un camp steril si se transporta in apropierea bolnavului. Pregatirea psihica: I se explica bolnavului necesitatea tehnicii. Pregatirea fizica: bolnavul va ocupa pozitia sezand cu mana sprijinita.

Asistenta se spala pe maini cu apa si sapun, imbraca manusile steril, apoi se dezinfecteaza tegumentul degetului inelar si mediusul cu un tampon de vata imbibat in alcool (evitand congestionarea prin frecarea puternica). Se asteapta evaporarea alcoolului, apoi cu un ac steril se inteapa cu o miscare brusca tegumentul pulpei degetului in partea laterala a extremitatii, perpendicular pe straturile cutanate.

Cu un tampon uscat se sterge prima picatura, se asteapta sa se formeze o alta picatura de sange din care se recolteaza cu lama, dupa care se sterge cu un tampon locul. La extremitatea lamei curate si degresate se recolteaza o picatura de sange, diametrul aproximativ 3-4 mm intr-un unghi de 45° cu lama. Se aseaza o lamela cu marginea slefuita dupa ce picatura de sange s-a intins, lamela se impinge catre partea libera a lamei pastrand mereiu acceasi inclinatie si antrenand toata picatura fara a o fractiona.Lama se agita pentru a se usca, apoi proba se transporta la laborator imediat dupa etichetare.

 1. Recolatrea sangelui prin punctie venoasa (examen hematologic, VSH, hamatocrit)

VSH-ul – este o analiza simpla care se bazeaza pe proprietatea glubulelor rosii (hematii, eritrocite) de a se cimenta, depune intr-un tub de sticla, dupa ce sangele recoltat din vena a fost amestecat cu o substanta anticoagulanta (citrat de sodiu 3,8%).

VSH-ul se deosebeste de hematocrit prin faptul ca sangele se separa spontan, dupa un oarecare timp in plasma si globule rosii fara sa fie centrifugat in prealabil.

MARETIALE NECESARE:

 • Sistemul VACUTTER, tubul VACUTTER care contine o substanta anticoagulant  3,8% citrat de sodiu;
 • Materiale necesare pentru a efectua punctia venoasa.

            TEHNICA:   Materialele sunt pregatite pe o masuta protejata de un camp steril. Pregatirea psihica: bolnavul este pregatit si anuntat cu 24h inainte sa nu manace cu 12h inainte de recoltare si sa pastreze repaus fizic. Pregatirea fizica: bolnavul este asezat in pozitia corespunzatoare dupa caz salon sau sala de tratament. Se dezbraca bratul, se aseaza sub acesta un rulou.

            Asistenta se spala pe maini, alege locul punctiei si dezinfecteaza si executa punctia venoasa.

!! VSH-uL se recolteaza fara garou in tub NEGRU!!

            Se recolteaza 1,6 ml sange, se retrage acul din vena sis e aplica un tampon imbibat in alcool medicinal (fara a flecta antebratul pe brat). Se aseaza tubul in stativ, se trece la reorganizarea locului de munca.  Se trece la ingrijirea bolnavului, i se asigura pozitie comoda, se completeaza buletinul, se eticheteaza produsul.

 1. Recolatrea sangelui pentru determinarea hematocrituluirecoltarea sangelui se face prin punctie venoasa, se recolteaza 2 ml sange pe citrat de EDTA (acid etilendiaminotetraacetic) 1%. In tubul de culoare MOV. Tub MOV pentru HLG – hemoleucograma;
 2. Recoltarea sangelui pentru examene biochimice se efectueaza prin punctie venoasa dimineata, bolnacvul fiind nemancat. Se recolteaza 5 ml sange in tubul fara substanta anticoagulanta (tub ROSU). Toate acestea sunt pentru determinarea: uree sanguina, acid uric, creatinina, bilirubina, colesterol, transaminaza, amilaza, electroforeza, calcemie, sideremie, ionograma sanguina, glicemie etc.

                Tub ROSU:  (fara anticoagulan) uree sanguina, acid uric, creatinina, bilirubina, colesterol, transaminaza, amilaza, electroforeza, calcemie, sideremie, ionograma sanguina, glicemie;

                Tub ALBASTRU: fibrinogen (4 ml sange cu 0.5 ml citart de Na 3,8%), timp de protrombina (se recolteaza 4,5 ml sange/anticoagulant 0,5 ml oxalat de K);

                Tub MOV: HLG, pentru determinarea hematocritului;

                Tub NEGRU: VSH, grup sanguin, RH-ul.

 1. Recoltarea sangelui pentru examene serologice

        Recoltarea sangelui pentru examene seriologice releva prezenta sau absenta anticorpilor in serul bolnavului.

 SCOP: diagnosticarea unor boli infectioase cum ar fi sifilisul, febra tifoida.

TEHNICA: Recoltarea sangelui se face prin punctie venoasa, intr-o cantitate de 5 -10 ml intr-o eprubeta, dupa coagulare se desprinde vcheagul de pe peretele eprubetei iar dupa 30 de minute se decanteaza serul intr-o alta eprubeta cu ajutorul unei pipete prin aspirare.

Serul nehemolizat are culoare galbuie, iar cel hemolizat are culoare roz.

  4.Recoltarea sangelui pentru examene bacteriologice (hemocultura): Reprezinta introducerea sangelui pe un mediu de cultura pentru examne bacteriologic.

SCOP: descoperirea bacteriilor atunci cand se suspecteaza o septicemie sau o bacteriemie.

MARETIALE NECESARE:

 • Pentru punctia venoasa;
 • Trusa cu pense sterile;
 • Casoleta cu material moale;
 • Seringi de 20 ml;
 • Apa si sapun;
 • Alcool iodat;
 • Alcool medicinal;
 • 2 recipiente cu medii de cultura (unul cu bulion citrat si altul cu geloza semilichida).

TEHNICA: Materialele sunt pregatite pe o masuta protejata de un camp steril si transportate langa patul bolnavului. Pregatire psihica: I se explica tehnica si necesitatea efectuarii ei. Pregatirea fizica: ocupa pozitia sezand pe un scaun. Se spala regiunea plicii cotului .

Tehnica este efectuata de catre 2 asistenti medicali in care primul asistent se spala pe maini si imbraca manusile steril, iar cel de-al doilea asistent dezinfecteaza locul cu alcool medicinal, apoi aplica garoul.

Primul asistent efectueaza punctia venoasa si aspira sangele necesar examenului, iar cel de-al doilea asistent desface garoul inainte de retragerea acului. Primul asistent pregateste produsul recoltat in recipientul cu bulion citrat, se efectueaza insamantarea aeroba, iar recipientul cu geloza semilichida – insamantare anaeroba.

Dupa finalizarea tehnicii, bolnavul e supravegheat, I se asigura confortul fizic si termic. Buletinul de analize este completat, apoi materialul este trimis la laborator.

(Average rating 0 on rating)