trombocite 20170530085420Etapele de evolutie ale trombocitelor sunt: megacarioblast, promegacariocit, megacariocit granulat si megacariocit trombocitogen. Trombocitele sunt fragmente granulate de megacariocite, iar viata lor dureaza 10 zile.

sangeSangele este tesut lichid care iriga toate organele si tesuturile. Cantitatea de sange din organism este de 4 – 5 litri, din care o parte este sangele circulant, iar restul de depozit, care va fi aruncat in circulatie la nevoie. Sangele este alcatuit din plasma si elemente figurate: eritrocite, granulocite, limfocite, plasmocite, monocite si trombocite.

granulocit     Formarea granulocitelor are loc tot in maduva osoasa, din celule stem. Etapele de dezvoltare sunt: mieloblast, promielocit, mielocit, metamielocit nesegmentat si segmentat. Dupa tipul de granulatie se deosebesc granulocite neutrofile, eozinofile si bazofile. Aceste celule au viata scurta, in medie 10 ore si sunt dispuse in vase, in doua sectoare: circulant si marginal. Neutrofilele (4 200/mm3) au nucleul polilobat, granulatii fine, bogate in enzime hidrolitice si au un rol important in fagocitoza. Eozinofilele (200/mm3) au nucleul bilobat, granulatii mari – ca icrele de Manciuria -, functii fagocitare si inglobeaza complexele antigen-anticorp.

eritrociteEritrocitele sau globulele rosii sunt cele care dau culoarea rosie sangelui.

Eritropoieza are loc in maduva osoasa. Conventional, se descriu urmatoarele stadii de dezvoltare: proeritroblast, eritroblast, bazofil, eritroblast policromatofil, eritroblast oxifil si eritrocit. Eritropoieza este reglata de un hormon (eritropoietina), in formarea careia joaca un rol anoxia renala. Eritrocitul este o solutie concentrata de hemoglobina situata in interiorul unei membrane.

macrophages definition function types 01010015 114629Etapele de dezvoltare in seria monocitara sunt: monoblast, promonocit, monocit si macrofag. Locul de formare este maduva osoasa prin celule stem. Nu exista rezervor de monocite in maduva. Durata de viata in sange este de 32 de ore. Monocitele sunt celule imature, ele devenind mature in tesuturi, unde poarta denumirea de macrofage.