image010Plasmocitele, limfocitele si macrofagele alcatuiesc sistemul imunologic. Desi limfocitopoieza la adult are loc in splina si ganglionii limfatici, rezervorul de celule stem se afla tot in maduva osoasa. Limfocitele si plasmocitele sunt strans inrudite, limfocitul fiind elementul fundamental iar plasmocitul ultima sa faza de specializare functionala. Limfocitele alcatuiesc suportul imunitati celulare. Ele genereaza hipersensibilitate tardiva, , recunosc si intercepteaza non-self-ul.

Organele limfatice se impart in centrale (timusul si bursa epiteliala) si periferice (ganglioni limfatici, splina si limfocitele circulante).

 

Timusul, care joaca un rol capital in limfocitopoieza in timpul vietii embrionare, isi mentine importanta si in timpul vietii adulte. Dupa locul unde iau nastere, limfocitele se impart in limfocite T (timodependente), localizate in zonele paracorticale din ganglionii limfatici si pulpa alba splenica, cu rol in imunitatea celulara (hipersensibilitatea intarziata, imunitatea de transplant, reactia grefa contra gazda) si limfocite B (bursodependente), localizate in centrii germinativi, care se transforma in plasmocite si au deci rol in imunitatea umorala (plasmocitele secreta anticorpi, care sunt imunoglobuline).

Conventional, etapele de dezvoltare in seria limfatica sunt: limfoblast, prolimfocit, limfocit, mare, mijlociu si mic, iar in seria plasmocitara: plasmoblast, proplasmocit, plasmocit.

Sistemul imunologic, format din limfocite, plasmocite si macrofage apara organismul de agresiuni externe. Imunitatea este celulara – mediata de limfocite – si umorala – mediata de plasmocite. Acestea din urma secreta anticorpi, care sunt imunoglobuline (Ig.G, Ig.A, Ig.D, Ig.M, Ig.E). Patrunderea in organism a unui antigen duce la incorporarea acestuia de catre macrofage. Antigenul prelucrat de catre macrofag sensibilizeaza fie plasmocitele, cu producere de imunoglobuline (imunitate umorala), fie limfocitele, cu declansarea reactiilor de imunitate celulara.

Limfocitele circulante sunt in numar de 2 500/mm3. Cresterea limfocitelor (limfocitoza) se intalneste in varicela, hepatita virala, tusea convulsiva, neoplasme, limfoleucoza. Scaderea imunoglobulinelor (deficit imunitar) apare in boala Hodgkin, sarcoidoza, mielomul multiplu, boala Waldenstr rn, leucemia limfocitara cronica.

Sistemul imunologic detine inventarul antigenic al tesuturilor proprii. Dereglarea acestei functii duce la nerecunoasterea antigenelor proprii de catre sistemul imunologic; astfel apar autoanticorpii (anemia hemolitica autoimuna, lupusul eritematos diseminat etc.).

(Average rating 5 on 1 rating)