macrophages definition function types 01010015 114629Etapele de dezvoltare in seria monocitara sunt: monoblast, promonocit, monocit si macrofag. Locul de formare este maduva osoasa prin celule stem. Nu exista rezervor de monocite in maduva. Durata de viata in sange este de 32 de ore. Monocitele sunt celule imature, ele devenind mature in tesuturi, unde poarta denumirea de macrofage.

 

Deci, monocitele si macrofagele sunt stadii functionale ale aceluiasi tip de celula. Macrofagele poarta diferite denumiri, dupa locul unde se gasesc: microglie, macrofag alveolar, splenic, celula Kupffer, melanofag, osteoclast etc. Durata lor de viata este de cateva luni.

Monofagele au trei functii importante: fagocitoza eritrocitelor lezate imunologic, componenta a sistemului imunologic si rol in apararea impotriva tuberculozei, brucelozei etc. Monocitele se gasesc in sange in numar de 400/mm3.

Monocitoza se intalneste in tuberculoza, bruceloza, febra tifoida, endocardita lenta, iar scaderea numarului – in insuficientele medulare. Macrofagele incarcate cu lipide joaca rol activ in ateroscleroza, hipercolesterolomie, boala Gaucher...

(Average rating 4.5 on 2 rating)