Sindormul acut respirator sever (SARS) este produs de un coronavirus,se transmite prin particule respiratorii si are o perioada de incubatie de 2-10 zile. sars2
Determina o boala asemanatoare cu a gripei, care conduce ocazional la insuficienta respiratorie progresiva. Rata mortalitatii este de 10%. Diagnosticul este clinic. Pentru a preveni raspandirea, pacientii sunt izolati. Tratamentul este suportiv.

Coronavirusurile sunt virusuri ARN incapsulate. Coronavirusurile 229E si OC43 au fost mult timp considerate ca ar produce raceala banala. La sfarsitul anului 2002 s-a produs o explozie de cazuri de boala respiratorie virala etichetata drept SARS. SARS este produs de un coronavirus (SARS-CoV) care este, in general, diferit de coronavirusurile umane sau animale.

 

 

SARS-CoV pare a fi un virus patogen uman depistat pentru prima oara in provincia Guang-dong din China, in noiembrie 2002. Semne de infectie au fost gasite la zibete, ratoni si bursuci chinezesti. SARS are raspandire in mai mult de 30 de tari. Pe la jumatatea lui iulie 2003 s-au raportat peste 8000 de cazuri in intreaga lume, cu peste 800 de decese (o rata a mortalitatii de aproximativ 10%); de la sfarsitul lui 2003 cazuri cu aparitie naturala au fost inregistrate in China.

Transmiterea lui SARS-CoV se realizeaza probabil prin particule respiratorii si , in general, necesita contact personal strans. Cu toate acestea, transmiterea poate surveni in urma oricarui contact si, posibil prin raspandire prin aerosoli. Infectia afecteaza in principal persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 70 de ani.

Semne, simptome si diagnostic.

Perioada de incubatie este de 2-10 zile (media de 5 zile). Simptomele initiale seamana cu cele din gripa, cu febra, tuse, frisoane, rigor si mialgie. Simptomele de tract respirator superior (secretie nazala, durere de gat) sunt rare.

Majoritatea pacientilor fac  forma usoara de boala si se vindeca in 1-2 saptamani. Alti pacienti dezvolta tulburari respiratorii de obicei la > 1 saptamana de la aparitia simptomelor, cu dispnee marcata, hipoxemie si, ocazional cu sindrom de detresa respiratorie acuta (ARDS). Decesul se datoreaza insuficientei respiratorii.

Deoarece simptomele initiale sunt nespecifice, SARS este suspicionat la pacientii cu tablou clinic asemanator ca si la cei cu febra si simptome clinice sugestive. Cazurile suspecte sunt raportate la Departamentul Statal de Sanatate (DSP) si sunt evaluate prin proceduri standard pentru depistarea pneumoniei severe contractate in comunitate. Radiografia toracica este adesea normala la inceputul bolii. Pe masura ce simptomele respiratorii se agraveaza, sunt frecvente infiltratele interstitiale focale, care ocazional devin generalizate si uneori evolueaza catre ARDS.

Testele tipice de laborator sunt nespecifice, dar numarul leucocitelor este, de obicei, normal sau scazut, uneori cu o reducere a numarului absolut de limfocite. transaminazele, CPK sau LDH pot fi marite, dar functia renala ramane normala. Daca se realizeaza CT toracic, acesta poate arata opacifieri periferice, subpleurale, in sticla mata. culturile virale de patogeni respiratori cunoscuti (de exemplu virusul gripal, scintial respirator) se obtin folosint tamponarile din orofaringe si nazofaringe, iar laboratorul este instiintat daca se suspecteaza SARS. Desi testele serologice si PCR s-au folosit in detectatrea SARS-CoV, nu sunt utile pentru abordarea clinica. Pentru suprvegherea epidemiologica sunt trimise preobe de ser acut, din perioada de convalescenta (dupa trei saptamani) la departamentele de sanatate locale sau statale pentru a ajunge mai departe la Centrele de Control si Preventie a Bolii in vederea testarii.

Prognostic, tratament si profilaxie

Factorii predictivi de mortalitate par a fi varsta >60 de ani, comorbiditatea, nivelele crescute de LDH si cresterea numarului absolut de neutrofile. Tratamentul pentru SARS este suportiv, cu ventilatie mecanica la nevoie. Oseltamivirul, ribavirinul si corticosteroizii au fost folositi, dar nu exista dovezi de eficienta a acestora.

 Pacientii suspicionati de SARS ar trebui izolati intr-o camera cu presiune negativa. trebuie respectate precautiunile de contact si respiratorii. Personalul medical trebuie sa foloseasca masti N-95, protectie pentru ochi, manusi si pelerine de protectie.

Persoanele expuse la pacientii suspectati de SARS (de exemplu, membrii familiei, personalul de pe linia aeriana, personalul medical) trebuie instiintati cu privire la boala. In absenta simptomelor, asemenea persoane pot continua lucrul, scoala si alte activitati obisnuite. Daca apar febra si simptomele respiratorii, trebuie sa-si limiteze activitatile public si sa faca un consult medical. Daca simptomele nu evolueaza pentru a indeplini criteriile de SARS in decurs de 72h, ei pot reveni, daca fac fata, la activitatea normala.

(Average rating 5 on 3 rating)