HIPOTALAMUSUL

  • este o parte a encefalului. El secreta doua tipuri de hormoni care sunt depozitati in hipofiza, hormonul antidiuretic sau vasopresina, care impiedica apa din organism sa fie pierduta in prea mare cantitate in urina, si ocitocina, care stimuleaza contractiile uterine in cursul nasterii.

Hipotalamusul are dimensiunea unei alune si este localizat sub talamus si deasupra hipofizei, care este legata de el printr-o tija – tija pituitara, fiind o arie importanta a regiunii centrale a diencefalului, avand importanta atat in procesele metabolice cat si in activitatile anatomice.

 

Hipotalamusul leaga sistemul nervos de sistemul endocrin si este constituit din mai multi nuclei:

  • Anteriori, neuroni, care secreta hormonii ce se depoziteaza in hipofiza posterioara, cu rol de integrare parasimpatica;
  • Mijlocii, care controleaza activitatea secretorie a hipofizei anterioare avand rol de integrare parasimpatica;
  • Posteriori, cu rol de integrare simpatica.

Hipotalamusul este centrul reglarii vegetative, avand functii foarte importante cum ar fi: termoreglare, foame, satietate, acte instinctive, manifestari vegetative instinctuale(frica, furie). Tot el regleaza ritmul somn-veghe, coordoneaza glandele endocrine, influenteaza metabolismul.

OVARELE

- organ pereche avand dubla functie:

- endocrina: de secretie a hormonilor sexuali feminini

-exocrina: de producere a celulelor sexuale feminine.

Ovarele sunt situate in cavitatea pelviana, pe peretele exterior, avand dimensiuni medii de 3x1,5x1 cm si o greutate de aproximativ 4 g, avand o forma ovoidala asemanatoare unui bob de fasole. Suprafata ovarelor este acoperita de un epiteliu pavimentar numit epiteliu germinativ. Sub el se afla un tesut conjunctiv dens numit tunica albuginee, care determina culoarea albicioasa.. Sub albuginee se afla parenchimul ovarian format din doua zone: zona corticala si zona medulara.

                Zona corticala este alcatuita din foliculi ovarieni in diverse stadii de dezvoltare in stroma si corp galben.Zona medulara este portiunea centrala a ovarului si este alcatuita din tesut conjunctiv lax, bogat vascularizat.

Ovarul prezinta doua fete – laterala si mediana – si doua margini: anterioara si posterioara.

                Functia exocrina a ovarului este reprezentata de producerea de celule sexuale numite ovule. De la nastere, in ovare se gasesc structuri imature numite foliculi primordiali, care contin celule sexuale imature numite ovocite.

                Lunar, dupa pubertate, foliculii si celulele sexuale imature se maturizeaza sub influenta hormonilor hipofizari si sexuali, trecand prin mai multe stadii pana ajung la forma matura. Ovulatia este procesul care consta in expulzarea ovulului matur in trompa uterina. Are loc intre a 13-a si a 17-a zi a ciclului menstrual.

Totalitatea modificarilor suferite de foliculul ovarian in interval de aproximativ 28 de zile poarta numele de ciclu ovarian. In timpul ciclului ovarian, sub influenta hormonului foliculo-stimulant(FSH), foliculul primordial trece prin stadiile de folicul secundar, cavitar si apoi matur sau folicul DE GRAAF. Ovocitul trece prin stadiile de ovocit primar, secundar si ovul.

Foliculii secreta in acelasi timp hormoni estrogeni. Ajuns la maturitate, foliculul se rupe si pune in libertate ovulul, care este captat apoi de trompele uterine..

Functia endocrina a ovarului este reprezentata de secretia hormonilor sexuali de catre foliculi: estrogen, progesteron si androgen.

  • Hormonii estrogeni sunt sintetizati de celulele foliculare - In timpul maturarii foliculului de celulele galbene, iar in timpul sarcinii de placenta. Productia este mai mare in prima parte a ciclului menstrual (faza preovulatorie) care dureaza cam 10 zile. Concentratia estrogenului scade cu 2-3 zile inainte de terminarea ciclului ovarian.
  • Progesteronul este secretat de catre celulele corpului galben in cea de a doua parte a cilcului menstrual (intre zilele 12 si 28). El se mai numeste si hormonul maternitatii, si, in timpul sarcinii, este secretat de catre placenta. Are rolul de a pregati uterul pentru sarcina prin dezvoltarea mucoasei uterine (endometru). Dupa fecundatie, progesteronul asigura dezvoltarea oului si formarea placentei. Cantitatea de progesteron este scazuta in prima parte a ciclului menstrual si creste in cea de a doua parte.

Ciclul menstrual

  • Dureaza in medie 28 de zile dar poate varia intre 20 si 35 de zile.

Ciclul menstrual se desfasoara in trei etape: menstruala, proliferativa si pregestationala:

  • Faza menstruala dureaza in medie 5 zile, timp in care se pierd aproximativ 200g de sange, si se datoreaza degenerarii endometrului;
  • Faza proliferativa sau reovulatorie: Dureaza 6-7 zile. In acest timp mucoasa uterina se reface prin proliferare.
  • Faza progestationala sau secretorie dureaza 14 zile (din ziua14,15 pana in cea de a 28-a zi)si este numita si perioada pregravidica. Aici are loc formarea corpului galben, secretia de progesteron etc. Sub actiunea progesteronului se dezvolta celul endometriale. Endometrul atinge o grosime de 4-5mm, capilarele se dilata iar uterul se pregateste pentru fixarea ovulului. Daca ovulul este fecundat, dupa ce se nideaza(se fixeaza), se formeaza placenta. Daca acesta nu este fecundat, endometrul incepe sa se degenereze.
  • Cu una, doua zile inainte de menstruatia propriu-zisa, apar manifestari numite sindrom premenstrual cum ar fi: sensibilitate la nivelul sanilor, anxietate, dureri etc...
(Average rating 0 on rating)