Bronșita acută este o inflamație acută a mucoasei bronșice, interesant de obicei bronhiile mari și mijlocii și frecvent traheea ( traheobronsita).
Poate fi provocată de:
- factori infecțioși (virusuri, bacterii, pneumococi, stafilococi, streptococi, Haemophilius influenzae);
- factori alergici;
- inhalarea unor substanțe iritante (clor, amoniac, gaze de luptă, fum de tutun etc).
Cele mai importante cauze favorizante sunt: frigul, fumul, praful, umiditatea, excesul de tutun, eforturile vocale. Bronșita acută se întâlnește frecvent în numeroase boli: tuberculoză pulmonară, dilatația bronhiilor, cancerul bronhopulmonar, gripă etc.
Anatomie patologică
Edem și hiperemie a mucoasei (culoare roșiatică), cu secreție mucoasă sau mucopurulentă.
Simptome
Aspectul clinic este de rino-bronșită cu evoluție în trei faze:
- o fază de coriza sau catar rinofaringian care durează 1-3 zile ( caracterizata prin ușoară ascensiune termică, jena la înghițire, arsură sau înfundarea nasului);
- o fază de cruditate sau uscată, care durează două - trei zile, cu tuse uscată, spasmodică, durere retrosternala, uneori sevre moderată și voce răgușită;
- o faza de coctiune sau productivă, cu tuse însoțită de expectorație mucoasă sau mucopurulentă și raluri difuze. Boala durează 1 - 2 săptămâni.
Forme clinice
Bronșita poate fi: bronșita acută comună (forma descrisă); bronșita difuză (bronșiolită), care interesează bronhiile mici, periferice și se însoțește de dispneea marcată și de alterare a stării generale; bronșită hemoragică traheită, care se manifestă prin dureri și arsuri retrosternale continuă.
Tratamentul
Tratamentul constă în combaterea focarelor septice, sinuzale și rinofaringiene, combaterea componentei alergice (Nilfan, Fenilramin 1-3 tablete pe zi) și antibiotice în formele severe și la bolnavii debilitati. Se administrează de obicei Tetraciclina (1-2 g/zi) si, dupa caz, Penicilina. Simptomatic, se administrează în faza de calitate calmante ale tusei (Calmotusin, Codenal, Tusomag, Tusin etc.); antipiretice, analgezice (Acalor, Acid acetilsalicilic sau Aminofenazona) și dezinfectante nazofaringiene, iar în faza de coctiune: expectorante (sirop expectorant, tablete expectorante, băuturi calde, infuzie de tei sau de specii pectorale).
Corneliu Borundel - Medicină internă pentru cadre medii