bronsita

Bronșita acută este o inflamație acută a mucoasei bronșice, interesant de obicei bronhiile mari și mijlocii și frecvent traheea ( traheobronsita).

Poate fi provocată de:

    - factori infecțioși (virusuri, bacterii, pneumococi, stafilococi, streptococi, Haemophilius influenzae);

    - factori alergici;

    - inhalarea unor substanțe iritante (clor, amoniac, gaze de luptă, fum de tutun etc).

Cele mai importante cauze favorizante sunt: frigul, fumul, praful, umiditatea, excesul de tutun, eforturile vocale. Bronșita acută se întâlnește frecvent în numeroase boli: tuberculoză pulmonară, dilatația bronhiilor, cancerul bronhopulmonar, gripă etc.

Anatomie patologică

Edem și hiperemie a mucoasei (culoare roșiatică), cu secreție mucoasă sau mucopurulentă.

Simptome

Aspectul clinic este de rino-bronșită cu evoluție în trei faze:

    - o fază de coriza sau catar rinofaringian care durează 1-3 zile ( caracterizata prin ușoară ascensiune termică, jena la înghițire, arsură sau înfundarea nasului);

   - o fază de cruditate sau uscată, care durează două - trei zile, cu tuse uscată, spasmodică, durere retrosternala, uneori sevre moderată și voce răgușită;

   - o faza de coctiune sau productivă, cu tuse însoțită de expectorație mucoasă sau mucopurulentă și raluri difuze. Boala durează 1 - 2 săptămâni.

Forme clinice

Bronșita poate fi: bronșita acută comună (forma descrisă); bronșita difuză (bronșiolită), care interesează bronhiile mici, periferice și se însoțește de dispneea marcată și de alterare a stării generale; bronșită hemoragică traheită, care se manifestă prin dureri și arsuri retrosternale continuă.

Tratamentul

Tratamentul constă în combaterea focarelor septice, sinuzale și rinofaringiene, combaterea componentei alergice (Nilfan, Fenilramin 1-3 tablete pe zi) și antibiotice în formele severe și la bolnavii debilitati. Se administrează de obicei Tetraciclina (1-2 g/zi) si, dupa caz, Penicilina. Simptomatic, se administrează în faza de calitate calmante ale tusei (Calmotusin, Codenal, Tusomag, Tusin etc.); antipiretice, analgezice (Acalor, Acid acetilsalicilic sau Aminofenazona) și dezinfectante nazofaringiene, iar în faza de coctiune: expectorante (sirop expectorant, tablete expectorante, băuturi calde, infuzie de tei sau de specii pectorale).

Corneliu Borundel - Medicină internă pentru cadre medii

(Average rating 5 on 1 rating)