Obstretica este patologia sarcinii si a nasterii (tine doar de gravide).
Ginecologia se ocupa cu afectiunile aparatului genital feminin.
Organele genitale ale femeii:
Externe:
- Muntele lui Venus
- Labiile mari si mici
- Organe erectile:clitoris si corpusculi factici
Interne
- trompele uterine(salpinge_
- ovarele
- uterul
- col uterin
Functiile ovarului:
Ovogeneza –consta intr-o serie de transformari pe lcare le sufera celula germinativa foliculara(primordiala) pana la stadiul de ovul matur
Celula primordiala germinativa are numar complet(diploid) de cromozomi (44 somatici si 2 sexuali). Ea se divide formand ovogonii , iar prin diviziunea mitotica a acestuia rezulta ovocite de ordinul 1
In momentul ovulatiei se produce prima diviziune meiotica din care rezulta o celula mare - ovocitul de ordin 2 si primul globul polar. Acesta este expulzat prin ruperea foliculului in trompa uterina, unde are loc cea de-a doua diviziune rezultand preovulul, care nu se mai divide ci devine ovul fecundativ cu numar redus la ½ cromozoni (22+x) si apare cel de al doilea globul polar.
Ovulul ajunge din trompe in uter dupa fecundatie, daca nu este eliminat de secretiile uterine, iar corpul galben incepe sa se degenereze in a 24-a zi a ciclului menstrual..
Daca ovulul a fost fecundat , corpul galben persista si are o activitate endocrina in primul trimestru de sarcina.
Foliculii lui Graaf, si respectiv celulele lor granuloase, secreta hormoni estrogeni si mici cantitati de hormoni progestationali si masculinizati, iar corpii galbeni si, respectiv celulele lor luteinice secreta hormoni progestationali si respectiv mici cantitati de hormoni estrogeni.
Cei mai importanti estrogeni sunt: estradiolul si foliculina, iar cei mai importanti hormon progestational este progesteronul.
In functie de rolulrile lor diferite, hormonii estrogeni au fost numiti hormoni ai feminitatii iar cei progestationali cei ai masculinitatii.
Hormonii estrogeni determina evolutia sexuala stimuland dezvoltarea caracterelor sexuale feminine, atat primare cat si secundare.
La pubertate inhiba cresterea printr-un mecanism asemanator cu cel al testosteronului, iar la adult determina mentinerea in stare normala a caracterelor sexuale, inclusiv al ciclului menstrual, si stimuleaza retragerea postmenstruala a mucoasei uterine.
Hormoni progestationali pregatesc uterul pentru nidatie si gestatie determinand ingrosarea mucoasei si inhiband contractiile uterine.
Functiile trompei uterine
- transportul si stocarea spermatozoizilor
- asigura conditii de stocare a spermatozoizilor
- asigura conditiile necesare fecundatiei
- dezvoltarea si nutritia ovulului in primele zile si transportul acestuia catre cavitatea uterina.
Functiile uterului:
- functia menstruala: se refera la producerea propriu-zisa a fenomenului;
- functia de gestatie: se refera la capacitatea uterului de a gazdui sarcina pe tot parcursul dezvoltarii sale;
- functia de parturitie – se refera la capacitatea uterului de a realiza nasterea fatului, pentru aceasta fiind necesare doua mari conditii:
- existenta unei cai pe care fatul sa poata iesi;
- existenta unei forte de expulzie;
Ambele conditii sunt indeplinite de uter.
Scurtarea, stergerea si dilatarea colului uterin sub influenta contractiilor realizeaza nasterea.
Pe langa aceste functii, de asemenea se realizeaza orientarea si pozitionarea pentru nastere.
Functiile vaginului:
In timpul excitatiei sexuale organele genitale (in special labiile mici) devin turgescente. Cantitatea de secretie locala creste iar in timpul orgasmului muschii pelvisului, cei care inconjoara vaginul, se contracta involuntar.Daca femeia are o stare particulara de tensiune in timpul actului sexual muschii se vor contracta. Acest fapt determina ingustarea vaginului. Aceasta stare se num vaginism. Ea poate fi tratata de consilieri, psihologi sexuali.
Glanda mamara
In cursul unui ciclu menstrual la nivelul glandelor se prod modific sub actiuna celor 2 hormoni ovariei: foliculina si progesteron. In prima parte a ciclului menstr se secretea foliculina care determina hiperplazia tesutului conjunctiv cat si a glandelor galactofore.
In cea de a doua faza a ciclului menstrual, sub actiunea progesteronului, are loc dezvoltarea tesutului lobulo-alvelolar.
In timpul sarcinii, sub actiunea foliculinei, glandele mamare se maresc, devin dureroase. La examinarea mamelonului, chiar din primele luni de sarcina, va aparea colostru. Mamelonul cat si areola se pigmenteaza mai intens. De asemenea circulatia devine mai intensa, venele superficiale devin evidente, apare reteaua Haller.
Dupa nastere – se declanseaza lactatia datorita inceperii secretiei de prolactina precum si datorita excitarii mamelonului prin actul de supt.
Bazinul osos
Bazinul osos este o centura formata din articulatia celor 4 oase: scarul, coccisul asezate posterior si mdian cat si cele doua oase iliace asezate anterior si lateral. Articulatia se face prin 3 simfize. Anterior: simfiza pubiana, posterior prin simfizele sacroiliace. Datorita imibiatiei gravidice aceste articulatii permit oarecare mobilitate, avand importanta deosebita in progresiunea produsului de conceptie, prin modificarea diametrelor (dilatatia).
Bazinul osos are form unui trunchi d con cu baza mare in sus. El este impartit in doua prin lina arcuata. Superior este bazinul mare, inferior bazinul mic. Bazinu mare a re forma de alnie si are importanta in obstretica deoarece masurarea unor diametre extreme (pelvimetri extreme) obtine informatii in legatura cu forma si dimensiunile normale sau patologie ale bazinului.
Aceste dimensiuni sunt:
Anteroposterior: 20cm;
Bispinos:24;
Bicrest:28cm
Bitrohanterian: 32 cm.
Bazinul mic este un canal osos cuprins intre stramtoarea superioara care separa de bazinul mare si stramtoarea inferioara. Stramtoarea inferioara are 3 diametre anteroposterioare. Cel mai important fiind promento-retropubian sau numit conjugata VERA (DU). Acest diametru este egal cu 10,5 cm. Diametrele transverse au inte 12-12,5cm. Straimtoarea interioara inchide jos micul bazin.
Excavatia pelvina reprezinta canalul prin care coboara prezentatia si isi face rotatia.
Bazinul moale este format dintr-o serie de muschi si aponevroze care inchid la partea interioara canalul pelvin si reprezinta planseul pelviperineal, cu rol in sustinerea uterului. Pozitia sa normala functioneaza ca un telescop.
Celulele sexuale – gametii sunt celule germinative care poseda un set haploid de cromozomi, prin fuzionarea cu alt gamet participa la generarea unui nou individ.
Spermatozoidul este o celul sexuala masculina formata la nivelul epiteliului tubilor seminiferi (testicul), ca urmare a unor transformari ce poarta denumirea de spermatogeneza.
Ovulatia este procesul prin care gametul femeii este transferat de la nivelul varului intr-un mediu in care poate fi fecundat.
Fecundatia – consta in patrunderea spermatozoidului in ovulul matur, fuzionarea elementelor nucleare si citoplasmatice, constituirea unui ou diploid (zigot). Acest lucru are loc in treimea externa a trompei d unde migreaza in mod normal in cavitatea uterina.
Migratia – reprezinta deplasarea zigotului catre cavitateqa uterina datorita curentului produs de cilii vibranti ai mucoasei tubulare, cat si de contractii peristatice ale trompei. El ajunge in uter dupa 8-10 zile, unde ramane un timp liber (circa 3 zile) apoi se fixeaza.
Nidatia sau implantatia – consta in fixarea oului in cavitate. De obicei se fixeaza in zona fundului uterin si are loc in mai multe faze. Faza premergatoare, implantatia, placentatia.
Sarcina – reprezinta totalitatea fenomenelor active si pasive care duc pana la expulzia pe cale naturala a produsului de conceptie ajuns la limita viabilitatii. Atunci cand nasterea are loc pe cale naturala fa nicun fel de interventie este vorba de nastere eutocica.
Cand apar complicatii nasterea este patologica sau distocica.
Nasterea este produsa la sfarsitul celor 270-280 de zile (39-40 de saptamani) . atunci cand ea este produsa intre 280 si 36 sapatamanai – nastere prematura, iar daca depaseste 42 de saptamani - nastere prelungita.
Travaliul – reprezinta totalitatea fenomenelor care contribuie la eliminarea produsului de conceptie.falsul travaliu este caracterizat prin aparitia unor contractii uterine dureroase, neregulate, de scurta durata, fara modificari la nivelul colului. Adevaratul travaliu este caracterizat prin contractii involuntare, dureroase, intermitente, ritmice cu frecventa durata, intensitate progresiva, crescanda. Orificiul uterin dilatat 2-3 cm.
Placenta – este un organ care face posibila legatura dintre organismul matern si fat. Functtii:
- De transport – medierea transferurilor intre circulatiile materne si fetale. Functie respiratorie. Difuziunea simpla este mecanismul prin care gazele si alte molecule traverseaza placenta.
- Functia de hidratare – fatul consuma zilnic cantitati mari de apa. La 35 de spt rata transferului este de 3,5 litri pe ora. Fluxul apei prin placenta este rapid si este influentat de fortele osmice.
- Permite transferul de glucoza, aminoacizi, lipide, calciu
Lichidul amniotic este lichidul din sacul amniotic in care se afla fatul in curs de dezv din viata intrauterina. Acesta joaca multe roluli f importante:
-Amortizarea eventualelor lovituri;
-Contribuie la prevenirea comprimarii cordonului ombilical si a reducerii coantit de exigen furnizate copilului.
-Mentine aceeasi temperatura in uter;
-Protejeaza impotriva aparitiei unei infectii;
-Permite copilului sa se deplasesze, fapt ce permite dezvol muschilor, a oaselor;
-Ajuta la dezvoltarea sistemuli digestiv si respirator al copilului intrucat bebelusul inghite si excreta lichid amniotic, il inhaleaza si apoi il expira din pamani.
Cantitatea de lichid amniotic:
La 7 saptamani – 20 de ml, la 20 sapt – 300ml, la 30 de sapr, 1000-2000ml,
Daca e mai mult se numeste polihidramios, daca e mai putin se numeste oligohidramios.
Din lichidul amniotic se fac urmatoarele examinari:
– amnioscopia se face cu ajutorul amnioscopului introdus in col. Este frmat dintr-un tub care la capat are o camera. Acest lucru presupune un col permeabil si consta in vizualizarea polului inferior al colului, putatnd traversa membranele , si se poate aprecia culoare si cantitatea de lichid amniotic . Acesta, in mod normal, trebuie sa fie clar, transparent.
Patologic poate fi galben sau verde si atunci e vorba de suferinta fetala sau brun sau rosu si atunci fatul e mort. Aceasta examinare nu se face inainte de sapt 36 de gestatie deoarece poate declansa travaliul.
- Amniocenteza – consta in extragerea unei cantit de lichid amniotic(10-20ml). Se face de obicei intre sapt 16-18 de gestatie dar se poate face si oricand.
Cordonul ombilical
Este anexa fetala. El face legatura dintre fat si placenta si are ca si rol principal transportul de nutrienti de la mama la fat.
Cordonul ombilical apare in cea de-a 5 saptamana a dezvoltarii fetale si creste o data cu sarcina. El contine doua artere si doua vene care sunt protejate de o substanta gelatinoasa numita gelatina WHARTON. Aceasta gelatina protejeaza oasele si impiedica compresia cordonului si intreruperea circuatiei sangvine catre fat. Lungimea medie a cordonului la sf sarcinii este de aprox 55-60 cm.
Cordonul ombilic ma lung sau egal cu 70 cm prezinta un interes clinic deoarece el poate prezenta nodului, procidente, sau circulare(cand se infasoara de fatul copilului ). Cordonul mai scurt, sub 35 de cm poate determina prezentatii anormale, ruptura cordonului cu hemoragie fetala, decolarea placentei normal inserate(se dezlipeste placenta), anomalii ale mecanismului de nastere.
Cordonul ombilical la sexul feminin este mai scurt cu 1,5-2cm decat la sexul mascului. Cordonul ombilical la nasterea cefalica(iese cu ceafa inainte) este mai lung cu 4-5 cm decat nasterea pelvina. La gemeni cordonul ombilical e mai scurt cu 10 cm.