Copilul isi descopera propriul corp. S-a urmarit comportamentul la un copil care a fost pus in fata unei oglinzi. In jurul varstei de 4 luni sugarul surade la imaginea din oglinda. La un an si jumatate isi recunoaste propria imagine. La un an incearca sa vada ce este in spatele oglinzii. Se recunoaste in fotografie. Controlul sfincterelor (urinare si defecatie) incepe dupa varsta de 8-10 luni. Are controlul pentru zi dupa un an si jumatate iar noaptea dupa varsta de 2 ani.

dezvoltarea copiluluiCresterea este reprezentata de marirea de volum a intregului organism. Dezvoltarea corespunde maturizarii organelor, sistemelor si functiilor acestora. Cresterea si dezvoltarea pot fi influentate de o multitudine de factori:

- factori genetici ereditari.

- factori endocrini: STH (hormon somatotrop secretat de hipofiza), hormonii secretati de tiroida, hormoni estrogeni, Hormoni secretati de timus. Suprarenalele si gonadele in mod special la pubertate. Insulina

- Factori patologici: pot fi cauze patologice care actioneaza inainte de nastere, intra si post partum.

- Boli cronice cum ar fi cardiopatii, heptopatii, nefropatii, hemopatii, bol digestive, sindrom de malabsortie, mucoviscidoza, diabet zaharat, Fenilcetonurie (tulburare de metabolism pe proteine – se faceau teste inainte de 1989)

Puericultura reprez studiul cunasterii copilului sanatos si metodele cele mai potrivite pentru cresterea si dezvoltarea sa. Cuvatul este impr, din limba franceza prin unirea a doua cuvinte cu origine latina puer – copil si cultura – crestere.

Primul care a introdus notiunea de puericultura in medicina a fost Carron in 1865 si a avut o lucrare intitulata PUERICULTURA SAU STIINTA DE A CRESTE IGIENUC SI FIZIOLOGIC COPILUL. L anoi primul a fost Barbuta.

Pediatria este un nume provenit din lb. franceza si isi are originea prin unirea a doua cuvinte din vechea greaca “PAID – copil si IATREEA – tratament”. Are ca obiect de studiu organismul uman de la nastere pana la adolescenta, urmarind dezvoltarea copilului si bolile care apar in aceasta perioada.

Vorbim despre copilarie cu mai mule perioade:

Prima copilarie incepe de la nastere si pana la varsta de doi-3 ani cand eruptia dentara sau de lapte sau provizorie, s-a terminat.

Prima copilarie se imparte la randul ei in perioada de

- Nou nascut sau neonatala( de la nastere – o luna).

-A doua este de sugar si tine de la o luna pana la un an.

-A treia este cea de copil mic pana la trei ani.

A doua copilarie sau varsta prescolara este perioada de la terminarea aparitiei primei dentitii si pana la aparitia dentitiei definitive adica de la 3 ani pana la 6-7 ani.

Cea de a treia copilarie sau varsta scolara este impartita la randul ei in scolar mic si pubertate. Se continua pana la varsta de 14-16 ani o data cu sfarsitul pubertatii copilul devine adolescent.