A fi pus pe ventilator inseamna ca, din diverse motive, nu mai poti respira singur. Este un lucru destul de grav. Sa fii cuplat la un ventilator nu este chiar o plimbare prin parc. In primul rand, trebuie sa fii intubat. Iti este introdus un tub pe gat, prin faringe si trahee ( traheea se imparte in doua, ca un Y, formand bronhiile - stanga si dreapta, care merg fiecare in cate un plaman. Tubul se opreste chiar deasupra acestei jonctiuni).
Aceasta este o procedura invaziva. Se presupune ca tubul introdus este steril, dar o data ce loveste fundul gurii si gatul, exista o sansa destul de mare sa nu mai fie. Aceasta este o problema destul de serioasa, putand cauza diverse infectii. Tubul este apoi cuplat cu celalalt capat la ventilator. Exista diferite setari (viteza, volum, presiune, peep etc.) care toate lucreaza pentru a respira pentru tine sau doar pentru a asista respiratia, in functie de nevoie. In general esti sedat si legat (ca nu cumva sa te trezesti si sa iti scoti singur tubul de pe trahee). Nu vei putea vorbi - doar sa scrii pe ceva daca este nevoie. Asta daca ti se permite sa te trezesti suficient pentru asta.
Apoi, o data trecuta faza critica, ventilatia este redusa treptat, pe masura ce incepi sa preiei efortul necesar pentru a respira singur. Daca sunt indepliniti anumiti parametrii, este semn ca ai putea sa respiri si singur. Atunci esti extubat (adica este extras tubul respectiv) si esti, in general, plasat pe oxigen folosind masca. Exista si pacienti care nu pot indeplini parametrii necesari pentru a fi extubati. Poate cu o boala pulmonara mai veche sau altceva. Atunci este luata decizia ( de catre medic, pacient sau apartinatori) ca pacientul sa fie extubat pe principiul "inoata singur sau te scufunzi" (respiri singur sau te asfixiezi adica). Acest lucru se intampla destul de rar, dar se poate intampla. In general, acesti pacienti sunt cei care decid ca nu doresc sa stea permanent pe un ventilator.
O mulțime de oameni, dacă nu cei mai mulți, care au suferit operatii de bypass coronarian ies din operație pe un ventilator. Acestia sunt înțărcați agresiv, uneori în doar câteva ore, in general într-o zi.
La altii, cu un anumit tip de probleme pulmonare, BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică) ventilarea mecanica poate dura de la câteva zile până la o săptămână, în funcție de problema pe care o au acestia.
In general, toti cei care sunt pusi pe ventilatie asistata, sunt puși ca o metoda de a li se prelungi viața pana cand le este rezolvata problema care a dus la aceasta.
Majoritatea oamenilor care reusesc sa mearga mai departe, se vindeca sau li se amelioreaza problemele și pleacă într-o săptămână, de obicei mai puțin.
Acestea fiind spuse, pacienții care se infecteaza cu noul coronavirus și au nevoie de un ventilator, au nevoie de acesta, în general, timp de 2 până la 3 săptămâni. Se pare că aproximativ jumătate dintre acești pacienți care ajung pe ventilatie mecanica mor. Aceasta este o statistică uimitoare. Dacă aveți Covid 19 și trebuie să folosesti un ventilator, se pare ca ai nevoie de el de 3 sau 4 ori mai mult timp decât media obisnuita (cateva ore sau zile), cu o rată de deces mult mai mare. Acest lucru face ca lipsa de ventilatoare să fie critică, fiind folosite de o singura persoana mai mult timp decat de obicei.