- interventii medicale de urgenta -

Principii generale

 1. Mai întâi de toate, să nu faci rău.
 2. Preia controlul.
 3. Evită orice mișcare inutilă.
 4. Stăpânește cele mai importante tehnici de acordare a primului ajutor.
 5. Asigurăte că un ajutor mai calificat se afă pe drum.
 6. Identifică situațiile în care trebuie să faci mai mult.

Manevra 1: Masajul cardiac (Efectuarea compresiilor toracice)

 Îngenunchiați lângă persoana accidentată. Aveți descris în cele ce urmează toate aceste tehnici de acordare a primului ajutor.

 • Puneți podul unei palme în mijlocul pieptului/jumătatea inferioară a sternului.
 • Puneți podul celeilalte palme deasupra primei palme.
 • Întrepătrundeți degetele celor două mâini. Asigurați-vă că apăsați numai pe stern, nu pe coaste sau pe partea superioară a stomacului. Este foarte important să înțelegeți și să respectați pas cu pas aceste tehnici de acordare a primului ajutor.
 • Dintr-o poziție verticală, desupra pieptului și cu brațele drepte, apăsați 5-6 cm.
 • După fiecare compresie relaxați presiunea, dar mențineți contactul cu pielea. Repetați 30 de compresii, la o rată de 100-120 de bătăi pe minut (circa 2 pe secundă).
 • Durata compresiei și cea a eliberării trebuie să fie identice. Fiecare dintre aceste tehnici de acordare a primului ajutor este foarte importantă.

 

Termenii anatomici din aceasta sectiune sunt folositi pentru a localiza leziunea sau durerea. Cunoasterea termenilor anatomici de baza ai corpului uman este importanta deoarece toti membrii unei echipe medicale de urgenta trebuie sa foloseasca un limbaj comun când trateaza un pacient. Totusi, daca nu va puteai aminti denumirea anatomica corecta pentru un anumit punct al corpului, puteti folosi un termen popular.


Orientari

anatomie topografica
Vizualizati o persoana care sta in picioare cu fata spre voi, cu bratele intinse lateral, cu degetul mare spre exterior (cu palmele spre voi). Aceasta este pozitia anatomica standard; trebuie sa o tineti minte atunci când descrieti localizarea pe corp. 

Primii termeni care trebuiesc lamuriti sunt dreapta si stânga. Acesti termeni se refera intotdeauna la pozitia din punctul de vedere al pacientului. Printr-o linie mediana
(mijlocie) se intelege o linie verticala imaginara desenata din cap pâna la degetele picioarelor, care separa corpul in jumatatea stânga si jumatatea dreapta.
Anterior si posterior - anterior sau ventral inseamna partea din fata, si posterior sau dorsal descrie partea din spate a corpului. Alti doi termeni frecvent folositi sunt medial si lateral. Medial inseamna in apropierea liniei mediane a corpului; lateral inseamna departe de aceasta linie. In acest context, ochii sunt lateral fata de nas, bratele sunt situate lateral de torace, sternul este situat medial fata de coaste.